Байерн и Милан взеха победи в първите 1/8-финали на Шампионската лига

OFFNews 15 февруари 2023 в 08:27 1409 0

Милан

Снимка Getty Images

"Росонерите" се потрудиха за успеха

Отборите на Байерн (Мюнхен) и Милан постигнаха икономични победи с по 1:0 в първите мачове от 1/8-финалите на Шампионската лига, след като победиха съответно Пари Сен Жермен като гост и Тотнъм у дома.

И двата мача в Париж и Милано започнаха с минута мълчание в памет на загиналите при земетресенията в Турция и Сирия.

Роденият в Париж Коман, който започна кариерата си на "Парк де Пренс" и вкара победния гол на финала през 2020 година между двата отбора, беше точен от воле в началото на второто полувреме.

Байерн почти заслужи победата, въпреки че гол на Килиан Мбапе за ПСЖ беше отменен заради засада в 82-ата минута след системата за видеоарбитраж (ВАР), а Бенжамен Павар беше изгонен в добавеното време за втори жълт картон.

"Мисля, че контролирахме мача през първото полувреме. Отборът показа добра игра", каза вратарят на Байерн Ян Зомер пред Amazon Prime.

Нападателят на ПСЖ Мбапе се появи в игра в 57-ата минута след контузия, но Лионел Меси и Неймар започнаха титуляри с 16-годишния Уорън Заир-Емери, който записа първия си мач като титуляр в Шампионската лига.

За Байерн Томас Мюлер беше на резервната скамейка, като крилото Жоао Кансело беше предпочетено пред Алфонсо Дейвис, тъй като Юлиан Нагелсман стартира с трима в защита.

Шесткратният шампион в турнира Байерн, който победи ПСЖ за титлата през 2020 година, започна силно като бившият нападател на ПСЖ Ерик Максим Чупо-Мотинг пропусна да открие резултата.

Лидерите в първенствата на Германия и Франция са далеч от най-добрата си форма след Световното първенство в Катар. Но Чупо-Мотинг отправи удар с глава в 30-ата минута, а Йозуа Кимих принуди Джанлуиджи Донарума да направи страхотно спасяване по време на доминацията на Байерн през първото полувреме.

Алфонсо Дейвис влезе на мястото на Кансело на полувремето. Канадецът асистира на Кингсли Коман за гола, след който французинът вдигна ръце, за да се извини на феновете на ПСЖ.

Попадението накара Кристоф Галтие да пусне в игра Килиан Мбапе, а Чупо-Мотинг от Байерн уцели гредата на фона на изобилието от положения, като Байерн имаше срещу френския шампион.

След това Зомер спаси удар на Мбапе, преди звездата на френския национален отбор да отбележи. Но Нуно Мендеш беше в засада и попадението беше отменено след намеса на систематата ВАР. Така ПСЖ загуби три поредни мача в турнира за първи път от 2020 година.

"Имахме добри периоди и започнахме добре. В края беше напрегнати, но ПСЖе много добър отбор... така че сме щастливи", каза Чупо-Мотинг.

На "Сан Сиро" Милан спечели срещу Тотнъм с 1:0, след като Брахим Диас отбеляза гол още в седмата минута на двубоя.

Мениджърът на "шпорите" Антонио Конте избра младите Оливер Скип и Папе Сар в халфовата линия, като по-опитните му играчи останаха извън състава на вицешампиона от 2019-а.

Седемкратният победител Милан се възползва още в началото, като Диас откри резултата след меле в наказателното поле.

Удар на Тео Ернандес беше спасен от резервния страж на Спърс Фрейзър Форстър, който отрази и шут на Диас, преди испанецът да се разпише.

Нападателят на Милан Оливие Жиру и Хари Кейн пропуснаха за гостите, които хвърлиха много сили, за да стигнат до равенството, но не успяха.

Отборът на Стефано Пиоли също имаше шансове за още попадения, след като сложи край на серия от пет мача без победа в Серия А след успех с 1:0 над Торино миналия петък.

Реваншите са на 8 март. По-късно днес Борусия Дортмунд е домакин на Челси, а Брюж се изправя срещу Бенфика. Останалите първи срещи от осминафиналите, включително на шампиона Реал Мадрид срещу Ливърпул, ще се играят през следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови