Балъков прави рокади - ще разчита на опитни играчи от Първа лига

OFFNews 16 май 2019 в 10:36 1986 0

Снимка Български футболен съюз

Новият селекционер на България Красимир Балъков ще извика 7 или 8 нови футболисти за мачовете с Чехия (7 юни) и Косово (10 юни). Бала вече е готов с повиквателните за дебюта си в Прага и първото му домакинство начело на отбора срещу Косово. Именно затова групата ще бъде обявена още преди този уикенд. Легендата на Щутгарт ще викне цели 28 футболисти на лагер сбора, който стартира на 29 май, като групата с играчи от Първа лига ще бъде доста по-голяма от тази на легионерите. Досегашният селекционер Петър Хубчев извика 13 играещи зад граница от 24 играчи за първите мачове с Черна гора и Косово през март.

Повиквателна се очаква да получи Марселиньо от Лудогорец, както и капитанът на Етър Георги Сърмов, който няма да е единственият играч на "болярите". Бразилецът с български паспорт игра за последно в първите два мача на Хубчев срещу Франция и Швеция през есента на 2016 година, докато за Сърмов това е първа повиквателна от 2013 година. Младите бранители Кристиян Димитров (Ботев Пловдив), и Иван Турицов (ЦСКА), също са сред избраниците на Балъков.

Той е категоричен, че ще викне футболисти, които играят редовно в клубовете си. Очаква се единствено Кирил Десподов (Каляри), който все още се аклиматизира към италианския футбол и не успява да се пребори за титулярно място, да бъде в състава. Освен играч №1 на България за 2018 година обаче всичките останали 27 футболисти би трябвало да играят редовно.

Това значи, че доста от футболистите, които играха с Черна гора и Косово няма да получат повиквателни за предстоящите квалификации. Шампионът на Азербайджан Симеон Славчев и бързият нападател на полския Пагон Спас Делев бяха титуляри в последната среща на Хубси, но този път няма да са в състава.

Бала е отворил вратата на националния отбор за всички, като не го интересуват само стари или само млади футболисти, а всеки играч, който играе редовно (което е основното условие) и показва добри игри, ще може да попадне в състава на "трикольорите".

За своя дебют новият старши треньор ще викне както млади и перспективни играчи, така и доста опитни футболисти от елита на България. Лагерът ще е по-дълъг, за да може играчите да се запознаят с идеите на Балъков, който иска да прави промени в тактически план. Една от тях е, че иска да играе с чист нападател, като голмайсторът на Първа лига Станислав Костов е в списъка, но това не му гарантира титулярно място.

Проблемите пред Бала са травмите на двойката централни защитници Николай Бодуров и Васил Божиков, които лекуват контузии в кръста и прасеца. Той много разчита на опитните играчи, но шансовете им да се възстановят на 100% за гостуването в Прага не са големи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови