България остана без играч в европейските Топ 5 първенства

OFF News 17 август 2018 в 21:57 3403 0

Малко преди затварянето на трансферния прозорец в Серия А стана ясно, че българският национал Андрей Гълъбинов (30) напуска Дженоа и ще продължи кариерата си в Специя от Серия B.

Информацията бе потвърдена в официалния сайт на втородивизионния клуб. Нападателят се раздели с Дженоа и се завърна в Серия В, където познава отлично обстановката от престоите си в Новара, Ливорно и Авелино. През изминалия сезон той изигра 20 мача за Дженоа, в които вкара три гола, а тимът остана 12-и в крайното класиране. Специя завърши миналото първенство в Серия В на 10-то място.

Така и последният българин, който играеше в едно от петте най-силни и престижни европейски първенства - Висшата лига на Англия, Примера дивисион в Испания, Серия А в Италия, германската Бундеслига и френската Лига 1, напусна голямата футболна сцена.

В началото на тази година това направи и предпоследният – Александър Тонев (28), който разтрогна договора си със скромния Кротоне и досега не си е намерил отбор. Бившият му отбор също нямаше поводи за радост, защото в края на сезона бе един от трите, които изпаднаха от Серия А.

Двамата младоци, които Славия продаде в Италия през последната една година – защитника Петко Христов (19) във Фиорентина и нападателя Калоян Кръстев (19) в Болоня, все още нямат официален мач за мъжете на двата клуба. Вчера Фиорентина обяви, че изпраща Христов под наем в Тернана в трета дивизия (Серия C), a Кръстев играе за дубъла на Болоня.

Така за първи път от доста време насам нито един българин няма да играе в някое от елитните пет европейски първенства. Това е както оценка за нивото на нашите играчи, така и за състоянието на целия ни футбол в последните двайсетина години, продукт на които е това поколение български футболисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови