Бивш шеф на Байер: Трансферът на Бербатов беше един от най-добрите в кариерата ми

OFFNews 22 януари 2020 в 13:06 2913 0

Бившият директор на Байер Леверкузен Райнер Калмунд определи трансфера на бившия национал Димитър Бербатов от ЦСКА при "аспирините" като един от най-добрите в кариерата му.

През месец юли 2000 година българинът подписва с немския отбор за 4,5 години, като трансферната сума е 3,3 милиона марки.

"С парите от продажбата на Емерсон привлякохме Диего Пласенте, Лусио и Димитър Бербатов. Впоследствие те се превърнаха в световни звезди", спомни си Калмунд.

Бербатов дебютира с екипа на Байер в Бундеслигата, когато записва 15 минути срещу Щутгарт. Първият му гол в официален мач на "аспирините" пада през следващия сезон (2001/02), в мач срещу Борусия Дортмунд.

Въпросната кампания остава в историята на Байер, воден от треньора Клаус Топмьолер, със спечелените три втори места – в Бундеслигата, както и загубените финали в турнирите за Купата на Германия и Шампионска лига.

В турнира на богатите лига Бербатов се отчита с голове срещу Лион и в изключително драматичния мач с Ливърпул (4:2), а на върха в дотогавашната кариера на Бербатов – финалния мач, бе загубен с 1:2 от Реал Мадрид.

Той влиза в игра през първата част след контузия на Бърдарич, но не успява да помогне на своя тим, въпреки две прекрасни възможности да се разпише.

По ирония на съдбата последният мач на Бербатов за Байер в Европа е срещу ЦСКА през 2005 година, когато "аспирините" падат на два пъти с по 0:1 от "армейците" в първия кръг в турнира за Купата на УЕФА.

Припомняме, че в средата на септември миналата година нападателят обяви, че прекратява своята футболна кариера. Все още не е ясно каква ще е следващата стъпка на Бербо, но по всяка вероятност той ще се насочи към треньорството. 

Повод за това предположение е, че Димитър съвсем скоро ще получи диплома за завършен треньорски курс към Българската треньорска школа по футбол. Това ще се случи в петък, 24 януари, от 11:00 часа в Национална футболна база "Бояна".

Освен него грамоти ще получат и други изтъкнати настоящи и бивши футболисти. Учебната програма е специално разработена за футболисти с принос към българския футбол. На церемонията дипломи ще получат и Веселин Минев, Георги Андонов, Георги Сърмов, Георги Илиев, Даниел Пеев, Дарко Савич, Живко Миланов, Захари Сираков, Иван Цветков, Йордан Минев, Кирил Метков, Мартин Петров, Пламен Николов, Росен Крумов, Румен Трифонов, Стоян Ацаров, Тодор Праматаров и Янко Вълканов.

Всички те ще получат треньорски лиценз "А", а на събитието в Амфитеатралната зала ще присъстват временният президент на БФС Михаил Касабов, изпълнителният директор Борислав Попов и директорът на треньорската школа проф. Лъчезар Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!