Деян спринтира по стъпките на Златан

Шведски звезди с балкански корени предизвикаха фурор в Италия

OFFNews 03 януари 2020 в 18:30 4220 0

Първите дни на новата 2020 година бяха особено интересни на трансферния пазар в Италия. Ювентус и Милан се подсилиха с две звезди с балкански корени – първата е изгряваща, втората незалязваща, но и двете са със забележителни истории.

След седем години във Франция, Англия и САЩ вчера в Италия се завърна шведската легенда Златан Ибрахимович. 38-годишният голмайстор подписа договор с последния му италиански клуб – Милан, с който спечели Скудетото през 2011 година.

На 2 януари 2020 година договор с Ювентус подписа още един швед с балканска кръв – 19-годишният офанзивен полузащитник на Аталанта Деян Кулушевски. Той е роден през 2000 г. в Стокхолм, а родителите му са македонци от охридско.

В историята на двамата играчи има множество съвпадения и само бъдещето ще покаже дали младият Кулушевски ще се окаже истински наследник на легендарния Ибрахимович.

Бащата на Златан е Шефик Ибрахимович, босненски мюсюлманин, роден в Тузла, а майка му е Юрка Гравич, хърватска католичка, родена в Задар. Икономически емигранти от вълната предвоенни югославски гастербайтери, те се срещат и женят в Швеция. Ибрахимович израства в Русенгорд (Rosengård – „Градината на розите“), квартал на Малмьо, известен със своите имигрантски общности.

Започва да играе футбол на 8-годишна възраст за местния детски клуб Малмьо Анадолу Б.И. На 10 години той преминава в редиците на градския съперник – ФБК Балкан, чийто участници се състояли от босненски и сомалийски имигранти от Русенгорд, с две години по-големи от Златан. И точно тогава неговата звезда започва да блести. В мач между отборите на Балкан и Велинг резултатът на полувремето е 0:4, но след почивката Златан влиза в игра и отбелязва цели осем гола, за да донесе победата на своя отбор с крайния резултат от 8:5. Впоследствие успешно завършва 9-ти прогимназиален клас и, въпреки че е трябвало да продължи обучението си в Малмьо, той прекъсва образование си, за да се съсредоточи изцяло върху футболната си кариера.

Родителите на Деян напускат Македония през 90-те години на миналия век. Оставят близкото до Охрид село и започват работа в Стокхолм. Синът им Деян се ражда на 25 април 2000 г. Семейството живее в квартал Брома на шведската столица. Деян започва да тренира в близкия клуб Идротсфьоренинген Бромапойкарна и играе за него от 2006 до 2015 година. Той с успех играе за ИФ Бромапойкарна в елитната шведска дивизия до 15 г. В този период записва и по два мача за юношеския национален отбор на Швеция (U15) и Македония (U16).

През август 2015 година Кулушевски преминава в италианския Аталанта. Бергамаските плащат 165 хил. евро и взимат таланта под носа на Арсенал, чиито скаути също са забелязали огромния потенциал на този швед с македонски корени. Първият сезон играе за юношите на Аталанта до 17 години, а във втория, само на 16 вече е в Примаверата на клуба (U19). За юношите до 17 има 17 гола и 15 асистенции, а през сезон 2017/18 той играе в 26 мача за Примаверата на черно-сините, в които вкарва 5 гола и подава за още десет. В края на 2018 г. Кулушески продължава договора си с Аталанта до 2023 година, а на 21 януари 2019 дебютира за мъжете с 20 минути при гостуването на Фрозиноне. Аталанта побеждава с 5:0, а Деян има 100% успеваемост на подаванията – 14 от 14.

Златан Ибрахимович играе за Малмьо от 12-годишен. В периода 1995 – 1999 е част от юношеските отбори на клуба, а през 1999 дебютира за мъжете с 6 мача и 1 гол до края на сезона, в който отборът изпада във Втора дивизия. Там Златан се развихря с 12 гола и помага за завръщането в елита. През 2001 година изиграва 12 мача, в които бележи 3 гола и вече е готов за трансфер. Първи на опашката за подписа му е босът на Арсенал Арсен Венгер, който го кани на проби. С изречението „Златан не ходи на проби“ Ибрахимович постава началото на серията си от крилати фрази и отваря вратата за втория кандидат – техническия директор на Аякс Лео Бенхакер. Той разумно не иска нападателят да премине пробен период в Амстердам – за него е достатъчно да го гледа в приятелския мач с втородивизионния норвежки ФК Мос. На 22 март 2001 година Златан подписва с Аякс, а в касата на Малмьо влизат 7,8 млн. евро – тогавашен рекорд за най-скъп играч от шведски клуб.

Ибрахимович играе 4 сезона за Аякс, в които записва 110 мача и 48 гола. На 31 август 2004 година той подписва договор с Ювентус, а холандския гранд печели 16 млн. евро. За Юве има два сезона с 92 мача и 26 гола, които завършват със скандала Калчополи и изваждането на отбора от Серия А. Златан не е съгласен да играе във втора дивизия за друг клуб освен Малмьо и иска трансфер. Следващата крачка е Интер, който плаща 24,8 млн. евро. Нови три сезона в Серия А, пет трофея със 117 мача и 66 гола подготвят преминаването му в Барселона. Каталунците държат и рекорд за най-много пари платени от един клуб за Ибрахимович – 46 млн. евро.

На 19 години Деян Кулушевски има едва 20 мача в мъжкия футбол: 3 за Аталанта и 17 като преотстъпен в Парма. Именно есента при жълто-сините му осигури фантастичния трансфер в Ювентус. В тези 17 мача той вкара 4 гола и подаде за още 7. Това се оказа достатъчно, заедно с интереса към него от страна на конкурента в битката за титлата Интер, както и на Ман Юнайтед, за да накара Старата госпожа да даде за него 35 млн. евро. Договорът му е до 2024 година, а с бонусите Аталанта може да вземе още 10 млн. евро. Юве реши да остави Кулушевски в Парма до края на сезона, след което да започне налагането му в отбора на Маурицио Сари.

Докато Деян все още играе за детските отбори на ИФ Бромапойкарна, Златан продължава да вършее пред чуждите врати и на трансферния пазар. 46 мача и 22 гола за Барселона, конфликт с треньора Гуардиола и трансфер в Милан за 24 млн. евро. Следват нови 85 мача и 56 гола в Серия А, украсени с титла за Милан. Последният му, засега, трансфер е в ПСЖ за 20 млн. евро през 2012 г., с което общата сума платена от клубове за него става 171 млн. евро, а годишната му заплата в Манчестър Юнайтед, в който отива като свободен агент достига до около 17 млн. евро на сезон. Вчера той подписа с Милан за 3 млн. евро до края на първенството, а ако остане и за следващото ще вземе още около 5 млн. Дотук шведът е спечелил 32 трофея с шест клуба.

Деян Кулушевски се договори с Ювентус за заплата от 2,5 млн. евро. За играч на 19 години с неговата скромна, до момента, визитка това би трябвало да е повече от добре. След преминаването на медицинските прегледи в Торино Деян заяви: „Много съм щастлив. 2020 година не можеше да започне по-добре. Това беше много важен ден за мен, за моите родители, приятели и за всички, които са работили с мен. Когато се появи шансът да подпиша с Ювентус, не мислих два пъти“.

В националния отбор на Швеция Ибрахимович остави цяла епоха със 116 мача и 62 гола, сред които и доста шедьоври.

Въпреки настояването на Горан Пандев да избере Македония, Деян Кулушевски решава да играе за страната, в която е роден и започнал да тренира футбол. За националните отбори на Швеция до 17, 19 и 21 години той има 38 мача и 10 гола. През лятото на 2020 година той най-вероятно ще играе на Европейското първенство за мъжкия национален отбор на своята родина.

Кулушевски ще завърши сезона в Парма и през това време Маурицио Сари трябва да измисли на коя позиция да го използва. "Сари е фантастичен треньор. Изучавах стила му. Сигурен съм, че ще науча много неща при него. Винаги играя за победата, ако имам възможност шутирам, а ако има играч в по-добра позиция от мен му подавам, за да вкара. Не играя за голове и асистенции, а за победата", каза 19-годишният талант при представянето си като футболист на Юве.

Преди началото на сезона Кулушевски си постави за цел да стигне 15 точки по системата гол+пас. 11 стигнаха за трансфер при "Старата госпожа". И попитан дали сега започва най-трудната част за него, той отговори за изненада на всички: "Трудно? Сега започва най-готиното!".

Безспорно един от тези готини моменти в предстоящите месеци ще е срещата Милан – Парма, която ще се играе на 22 април. Тогава за първи път и то на „Сан Сиро“ един срещу друг ще се изправят номер 21 от домакините и номер 44 от гостите – миналото и бъдещето на шведския футбол, от което всички фенове на Балканите се интересуват повече от обикновено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови