Детето-чудо на Борусия Дортмунд с повече голове в Шампионската лига от Барселона през този сезон

OFFNews 19 февруари 2020 в 09:09 3387 0

39 гола. Шест хеттрика. 11 попадения в седем мача за Борусия. Десет гола в седем срещи от Шампионската лига. И всичко това на едва 19-годишна възраст. Статистиката на Ерлинг Браут Халанд през този сезон е наистина смайваща.

19-годишният норвежец показа отново забележителната си форма и във вторник вечерта, след като с два гола донесе победата на Борусия над Пари Сен Жермен с 2:1 в първия мач от 1/8-финалите. Халанд стана първият тийнейджър в историята на Шампионската лига, който достига двуцифрен брой попадение в един сезон.

Това не са го правили нито Кристиано Роналдо, нито Лионел Меси. Не успя и френската сензация Килиан Мбапе, сочен за следващото голямо име във футбола.

На практика, Халанд има повече голове в Шампионската лига през този сезон от целия отбор на Барселона (9). Той е и първият играч в историята на Борусия Дортмунд, който вкарва в дебютите си за отбора в Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионската лига.

Халанд получи наградата за Играч на мача срещу ПСЖ и ясно заяви, че все още не е напълно доволен от себе си.
"Чувствам, че мога и по-добре. Трябва да продължа за работя, защото на такова ниво трябва да се играе много по-добре. Резултатът е много опасен. ПСЖ е много силен отбор и все още изходът на този 1/8-финал остава неопределен", каза Халанд.

Той се присъедини към отбора от Дортмунд през януари. За 450 минути игра той вкара 11 гола, което прави по 1 попадение на всеки 41 минути.

Само 11 футболисти имат повече голове от него в Бундеслигата, но те са изиграли много повече от неговите само пет мача. Появата му в Бундеслигата бе толкова впечатляваща, че бе избран за Играч на месеца през януари, в който игра по-малко от един час.

Халанд не е единствения перспективен младок в редиците на Борусия. За второто му попадение във вратата на ПСЖ той получи асистенция от Джовани Рейна, син на бившия играч на Рейнджърс, Съндърланд и Манчестър Сити Клаудио Рейна.
Халанд също е от футболно семейство.

Той е роден в Лийдс, където баща му Алф-Инге Халанд е бил футболист на местния тим. Преди Дортмунд, той игра за Ред Бул Залцбург, като отбеляза осем гола в груповата фаза. Норвежецът беше спряган за грандове като Манчестър Юнайтед и Ювентус, но избра Борусия заради възможността да играе по-често и той се отплаща за доверието.

Постиженията му преди време щяха да са невъзможни, тъй като не беше позволено един играч да играе за два клуба в един сезон, но УЕФА отмени това правило през миналия сезон.

"Той е голмайстор, има огромен талант и е напът да стане истински велик играч", казва съотборникът му Аксел Витсел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови