Дискутират прилагането на ВАР в Англия

OFFNews 05 ноември 2019 в 11:28 1307 0

Мениджърите на клубовете от Висшата лига ще се срещнат с шефа на съдиите в Англия Майк Райли, за да обсъдят употребата на системата за Видео асистент рефер (ВАР), която бе въведена в първенството от началото на този сезон.

Миналата седмица Райли се е срещнал с мениджърите на клубовете от южната част на страната, а през тази предстои да се види и с тези от севера, като се очаква да бъде обсъдено дали съдиите от Висшата лига да започнат да се консултират с монитор до терена, за да взимат своите решения, припомня БГНЕС.

Този метод се прилага във всички страни, в които е въведен ВАР, освен в Англия, където екип от съдии в Стокли Парк в Западен Лондон преглежда повторенията и взима крайното решение.

Проблемно до момента е и правилото, че ВАР може да променя само решения на главния съдия, които се определят като "явна и очевидна грешка", което поражда субективизъм.

В последния кръг на Висшата лига ВАР отново създаде доста спорове. Гол на Роберто Фирмино за Ливърпул срещу Астън Вила бе отменен за засада, която дори след повторенията и начертаната от ВАР графика изглеждаше спорна.

Основателни претенции за дузпа на Манчестър Юнайтед срещу Борнемут пък бяха подминати, тъй като ситуацията не бе “явна и очевидна грешка”, а в мача между Евертън и Тотнъм игра с ръка на Деле Али в наказателното поле на “шпорите” не бе преценена като дузпа, като решението на ВАР отне повече от три минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови