Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Добра новина: България се изкачва в трета урна за евроквалификациите

OFFNews 20 ноември 2018 в 09:11 3311 0

Позитивното участие на националите по футбол в турнира Лигата на нациите имаше своя резултат. България остана втора в група С3 и общо 29-а в крайното класиране, което означава изкачване в трета урна на жребия за евроквалификациите, който ще се тегли на 3 декември в Дъблин.

При победа в групата нашите щяха да се изкачат във втора дивизия и да получат бонус от 1,125 млн.евро и участие в плейофите, които дават последен шанс за класиране на Евро 2020. Това обаче заслужи Норвегия, която победи Кипър с 2:0 и спечели групата ни.

В квалификациите групите ще бъдат пет с по пет отбора и още пет с по шест. Тези, които ще спорят за трофея в Лигата на нациите - Португалия, Англия, Швейцария, Франция или Холандия, ще бъдат в малка група, за да имат свободни дати през юни догодина, когато ще са двубоите в Гимараеш и Порто.

Преди двубоя със Словения снощи (1:1), нямаше как да се паднем в една група със Словакия, Турция, Ирландия, Северна Ирландия, Сърбия, Израел, Норвегия, Финландия и Шотландия, както и два отбора измежду Израел, Румъния, Унгария и Шотландия.

Германия няма как да е водач на група, като там ще са още Исландия, Украйна, Русия и Дания. В четвърта урна ще са отбори като Румъния, Гърция и Албания. За първи път в квалификациите ще се включва Косово.

След края на квалификациите ще останат четири квоти за европейското първенство, които ще бъдат разиграни във финалните четворки в четирите дивизии на Лигата на нациите. Тези плейофи ще се изиграят през март 2020.

В тях участват само победителите в групите, но ако не са се класирали вече през квалификациите. Очакванията са повечето отбори от първите две дивизии да стигнат до Евро 2020 през квалификациите, а местата им ще блъдат запълнени от отбори от по-долните дивизии като България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews