Дойде краят на ерата "Венгер" в Арсенал (видео)

OFFNews 20 април 2018 в 12:06 4206 1

След близо 22 години, мениджърът на Арсенал Арсен Венгер, ще напусне "артилеристите" след края на сезона, въпреки че има договор за още една година.

68-годишният френски специалист сам обяви решението се чрез специално обръщение, публикувано на клубния сайт, където съобщението бе озаглавено "Мерси, Арсен".

"След задълбочен размисъл и разговори с клуба взех решение, че е точният момент за мен да се оттегля след края на сезона. Благодарен съм, че имах привилегията да служа на този клуб толкова много запомнящи се години.

Управлявах клуба с цялата си отдаденост и честност. Искам да благодаря на щаба, играчите, борда на директорите и феновете, които направиха Арсенал толкова специален клуб.

Призовавам привържениците да продължат да подкрепят отбора до края на сезона, за да го завършим по най-добрия възможен начин. Нека всички, които обичат Арсенал, да пазят ценностите, които изповядва този клуб. Имате моята любов и подкрепа завинаги", написа Венгер.

Французинът започва треньорската си кариера в тима на Нанси през 1984 година. Не успява да постигне сериозни успехи, и след като през 1987 година отборът изпада от Лига 1, Венгер напуска. Първите му успехи идват с преминаването в Монако през 1987 година.

Още в първата си година начело печели шампионската титла. През 1991 вдига и купата на Франция. Под негово ръководство играят знаменити играчи като Юрген Клинсман, Юри Джоркаеф, Джордж Уеа и Глен Ходъл. Венгер привлича вниманието на редица големи европейски отбори, но от лоялност към Монако остава във Франция.

Въпреки това е уволнен през сезон 1994 / 95 поради слаби резултати. Заминава за Япония, където води закъсалия по това време тим на Нагоя Грампус. Успява да измъкне отбора от дъното на класирането и печели купата на Императора. Арсен е близък с тогавашния вицепрезидент на Арсенал – Дейвид Дейн.

Техническият директор на артилеристите Жерар Улие препоръчва Венгер на Дейн, и така на 1 октомври 1996 година Арсен е назначен за старши–треньор на лондонския клуб. От там нататък всичко е история, както казват хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови