Един изпит дели национала Георги Костадинов от диплома по право от Софийския университет

OFFNEWS 24 януари 2020 в 08:00 3049 0

Футболният национал Георги Костадинов е на един изпит от получаване на диплома за юрист от Софийския университет, става ясно от негово интервю пред руския сайт Чемпионат. 29-годишният бургазлия, който в момента играе в руския Арсенал (Тула), споделя перипетиите, през които е преминал, за да стигне до заветната диплома и опровергава клишетата, че футболистите са семпли момчета, които само гонят топката.

“Моите родители са образовани хора. Майка ми е учителка, баща ми - адвокат. Мама стана директор на училището, в което учих до 14 години. След това преминах в една от най-добрите гимназия в Бургас със засилено изучаване на английски език. На приемния изпит изкарах високи оценки и постъпих в Юридическия факултет на Софийския университет - най-добрия в страната. Обикновено тази специалност се учи 6 години, но тъй като съм български национал, при мен тя продължава 8 години. Дадоха ми две допълнителни години, за да се подготвя за държавния изпит, той ще бъде тази пролет. Взема ли го, ще получа диплома”, споделя Костадинов, който е половинка в живота с бившата Мис Национален отбор Радост Тодорова, която вече се гордее и с академичните му постижения.

“На изпита за университета положих изпити по история и литература. Историята ме влече, защото българската е много интересна. България е древна държава. Създадена е през 681 година и е съществувала, докато не е била покорена от Византия. След това е имало Второ българско царство, чийто край настъпва с турското иго. В литературата ни важно място заема Христо Ботев. Той е бил революционер и се е борил за свободата. Голямата му слава се дължи на неговите стихотворения, които много ми харесват.

Моята специалност е наказателно право, уча дистанционно, но го бъркайте с онлайн-обучение. Знам, че навремето и японския защитник на Интер Нагатомо е учил по същата схема като мен. Образованието винаги е било много важно за мен и като дете бях един от най-добрите в това отношение. В България имаме поговорка: “Дори кралят трябва да има занаят”. Сега съм футболист, но утре мога да се контузя и тогава какво ще правя? За да издържа семейството си, всеки човек се нуждае от образование. Можех да уча безплатно, но тъй като избрах индивидуална форма на обучение доплащам скромна сума от порядъка на 50 евро на семестър. Наистина парите са нищожни, но в този университет държавата плаща по-голямата част от образованието. Доколкото ми е известно в Русия е много по-скъпо, за което нямам обяснение.

Преминавам сесията задочно. Дават ми огромно количество упражнения и аз трябва да прочета нужната литература и да се подготвя. Сега учебниците са само два (по 500 страници), но миналата година имах изпит по гражданско право и там имаше три огромни книги по 750 страници. Четох ги повече от 3 месеца и беше много трудно. Помня, че по това време с Арсенал” имахме по две тренировки на ден и аз трябваше да ставам в шест сутринта, за да чета до девет. След тренировките вместо почивка продължавах с четенето, затова не се възстановявах много добре. Всеки ден четенето ми отнемаше шест-седем часа. Сега книгите не са много обемни, затова ставам по-късно. Да кажем, не в 6, а в 7.30 часа”, разкрива Костадинов.

“Сега основната част от обучението е зад гърба ми, готвя се за финалния изпит. Но преди ми се налагаше да ходя в университета по 2-3 седмици в годината. Имаше ситуации, когато имах изпит в деня на мача. Например миналата година изпитът съвпадна с деня на мача с Ростов (0:0) и се наложи да го пропусна. Веднъж Левски пък играеше в Купата на България срещу втородивизионен отбор и аз помолих треньора (б.р. Стойчо Стоев) да ме пусне за важен изпит преди мача. Той каза, че това не го интересува, но аз го убедих. Взех изпита и се появих на стадиона час преди мача. Той ми се ядоса и ме остави резерва. Пусна ме в игра още през първото полувреме. Мачът стигна до дузпи, аз вкарах и продължихме. “Радвай се, че победихме”, ми каза треньорът след мача”, продължава Костадинов.

“На лагери съм в една стая в румънеца Тудоре. Помня как в началото ме попита “Ще играем ли на Плейстейшън?”. Отговорих му, че не мога, защото уча за изпит. Сигурно му е малко скучно с мен, защото вечер заспивам в 22,30. С времето и той се научи да си ляга рано. Треньорът ни се шегува, че в някои отори има играещ треньор, а в Арсенал има играещ адвокат. Той така ме нарича през цялото време. Други в отборасе шегуват с мен, че ще стана единствения юрист в света, който няма да спечели нито едно дело. Не се обиждам, имам чувство за хумор и мога да се смея на себе си. Честно казано и в Арсенал имах разговор за образованието ми. Предупредиха ме, че няма да ме пускат, ако имаме мач. Но като цяло ръководството ме подкрепя, съставено от грамотни и интелигентни хора. През миналата зима два пъти пътувах от лагеа ни в Турция за изпити”, казва още футболистът.

“Още не съм напълно наясно в коя област на правото искам да специализирам. Зная, че в България има много високо ниво на корупция. Неотдавна прокуратурата повдигна обвинение срещу министъра на околната среда. Представете си, у нас възникнаха проблеми с водата за цял град! Тя престана да тече постоянно и постъпва само в определени часове. Но на мен не са ми интересни политическите дела, защото политиката у нас е много мръсна. Лично на мен би ми било интересно да се занимавам със спортно право. Може би след 5 години ще искам да бъда спортен мениджър, директор или адвокат. Но дипломата все пак е застраховка, основната ми професия е футболист”, казва още той.

“Приказките, че футболистите са тъпи, са просто клише. Има и образовани, и по-просто устроени, но това го има във всяка професия. Всичко зависи от човека и мотивацията му да се развива”, разсъждава Костадинов, който за финал споделя, че отказалият се от националния отбор Ивелин Попов, който е най-разпознаваемият български футболист в Русия в момента, е негов добър приятел и много добър човек.
“Сигурен съм, че ако един ден направя спортна агенция, отново ще работим заедно, защото той вече ще е станал директор в някой клуб”, завършва Георги Костадинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови