ФИФА предлага временно по пет смени на мач

OFFNews 27 април 2020 в 18:07 2223 0

Световната футболна федерация ФИФА предложи отборите да получат временна възможност да правят по пет смени по време на мач, вместо разрешените в момента три, при рестартирането на сезоните.

Футболната кампания беше прекъсната в средата на март паради пандемията от коронавирус, а за евентуалното й довършването клубовете ще трябва да играят в много сгъстен цикъл, а като добавим и евентуално подновяване на евротурнирите може да се стигне дори до 3 мача на седмица.

"Притеснението ни е свързано с това, че ще се наложи отборите да играят много по-често в сравнение с нормалното и това може да увеличи риска от контузии заради преумора на футболистите. Заради това искаме всеки отбор да получи правото да извършва по пет смени по време на мач, както и една допълнителна в продълженията, когато е необходимо", коментират от ФИФА.

Предложението трябва да бъде одобрено от Борда на футболните правила (IFAB), а финалното решение за прилагането му ще бъде на организаторите на отделните състезания. Идеята е мярката да бъде в сила до 31 декември тази година.

Най-близо до подновяването на сезона са в Германия, където се обсъжда датата 9 май. В Австрия отборите също вече тренират. До две седмици и в Италия стартира подготовката. В Англия също планират да започнат отново шампионата, но при закрити врата. В Испания споделят същото желание, но здравните власти засега не бързат да отпускат мерките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови