ФИФА с 15-минутен филм на ЦСКА: Червените отново крачат към върха (видео)

OFFNews 26 януари 2019 в 15:50 3202 0

Най-успешният български клуб крачи отново към върха на местния футбол. Това е анонсът, предшестващ 15-минутен филм, посветен на ЦСКА. Филмът е направен от екипа на магазинното предаване на ФИФА - "FIFA Football".

Световната централа е заснела обширното видео за червения клуб в края на ноември месец, което наскоро бе разпространено в интернет. Историята на ЦСКА е поместена във втората част на 188-ия епизод на предаването,

Във филма за ЦСКА са интервюирани петима души - треньорът Нестор Ел Маестро, младата звезда Кирил Десподов, директорът на Музея на спортната слава на клуба Александър Манов, тарторът на агитката Иван Велчев-Кюстендилеца и журналистът Деян Веселинов. Показани са кадри от "Армията", където Велчев развежда екипа на FIFA Football. След това Манов отваря вратите на музея и говори за трофеите. Следват моменти от две тренировки на "червените" и интервютата на Ел Маестро и Десподов, както и разговорът с Деян Веселинов.

Филмът за ЦСКА започва с кадри от "Армията" и думи на тартора на червената агитка Иван Велчев-Кюстендилеца.

"Казвам се Иван Велчев. Аз съм един от лидерите на "Сектор Г" - организираните привърженици на ЦСКА. За мен ЦСКА означава много и е огромна част от живота ми. Отраснах, идвайки на стадиона. Този клуб е феномен и начин на живот за хиляди хора. Те живеят с мисълта за ЦСКА и обичат безумно клуба. ЦСКА е символът на българския футбол, разпознаваем е по цял свят. Въпреки че клубът не се намира в най-доброто си състояние, "Армията" е наистина специално място за мен. ЦСКА ще пребъде!", казва Кюстендилеца, цитиран от Новспорт.

Кадри от София ни пренасят в музея на ЦСКА, а от екипа на FIFA Football коментират: "София - столицата на България, е дом на най-успешния местен клуб с рекордните 31 титли и 2 полуфинала за КЕШ. Постижения, които не са достигани от нито един друг български отбор. ЦСКА е отгледал и развил някои от най-добрите български футболисти и притежава горда история, която се знае наизуст от феновете".

В този момент са излъчени и думите на живата памет на ЦСКА Александър Манов, който казва пред екипа на предаването:

"Скоро навърших 90 години. Аз съм непосредствено до клуба още от 1948 година, когато ЦСКА е основан. От 20 години съм директор на музея на спортната слава на ЦСКА. Това е музей, който се слави с много купи и други ценни притежания, свързани с историята на нашия клуб. Има и специален кът на Христо Стоичков, копие на неговата "Златна обувка" и редица други купи от различни спортни състезания - не само от футбола. ЦСКА е в моето сърце и в моята глава, ЦСКА е всичко за мен и моето семейство", споделя Сашо Манов пред екипа на предаването.

Филмът преминава към тежкото десетилетие, от която клубът тепърва надига глава: "Въпреки своята горда история в последните години ЦСКА върви по доста труден и различен сценарий от някогашните успехи", коментират от FIFA Football.

Следват думи на журналиста Деян Веселинов, който описва последните 10 години: "Цялата история започна преди някъде около 10 години. Иронично - през 2008-а, когато ЦСКА за последно спечели титлата. Финансовото състояние на клуба бе причина да не получат лиценз за Европа. Това доведе до редица събития, клубът не успяваше да запълни финансовите дупки и състоянието на ЦСКА се влошаваше постоянно. Дойде момент през юли 2013 г., когато клубът на практика бе готов да се оттегли от участие в първенствата и турнирите. Все пак ЦСКА продължи да се състезава, но две години по-късно нямаше избор освен да преустанови своето участие в елита и бе изпратен в Трета лига - при аматьорите", припомня Веселинов.

А от FIFA Football акцентират:

"Така ЦСКА започва своето пътешествие обратно към върха, вече с нови собственици. Клубът се завръща в елита през лятото на 2016 г. Следват две втори места, а през 2018-а ЦСКА се завърна на международната сцена за първи път от 2014-а. Отборът е съставен от млади, талантливи български футболисти начело с един от най-ярките местни таланти - Кирил Десподов. В началото на сезона пък ръководството предприема смелият ход да назначи начело на отбора нов треньор, който е градил репутация из цяла Европа в продължение на повече от десетилетие - британецът Нестор Ел Маестро, който е едва на 35 години.



"Очакванията са да спечелим всеки мач. Не е много по-различно от всеки клуб. Признавам, че бях изненадан от интензитета на напрежението, с което клубът трябва да живее", споделя Ел Маестро. "Клубът е като голям кораб, който трябва да пристигне цял в пристанището. Не е лесно, със сигурност", продължава младият наставник.

От FIFA Football припомнят неговата визитка: "Ел Маестро е роден в Сърбия, а през 2006 г. става най-младият помощник в историята на Бундеслигата, когато става част от Шалке 04 едва на 23-годишна възраст. Той работи на още няколко места в Германия и в Австрия, а големият му пробив става факт през миналия сезон - когато извежда Спартак Търнава до титлата в Словакия, още в първия си опит като старши треньор."

Екипът на FIFA Football прави анализ и моментната ситуация в шампионата:

"Предизвикателството пред ЦСКА е да стопи изоставането от богатия Лудогорец, който е неизменен шампион през последните 7 години. Лека-полека клубът най-после си стъпва на краката. Надеждите са, че страстта и отдадеността, които върнаха ЦСКА към живот, след като е бил на ръба прага на изчезването, ще доведат и до нова златна ера. Славната история на ЦСКА изисква задължително отборът да се изкачи отново на върха", отбелязват от FIFA Football.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови