Фалшива новина се оказа кървавото писмо на Златко Далич за дарението на хърватския национален отбор

OFFNews 18 юли 2018 в 16:05 13934 1

Възхитителното писмо, с което Златко Далич обявява, че хърватският национален отбор дарява 23 милиона евро на детска фондация, се оказа измислено.

То беше публикувано от редица хърватски и български медии (сред които и OFFNews) и предизвика възторг в социалните мрежи, не само заради голямата сума, а и заради острите думи към хърватските политици. В изфабрикуваното писмо се казваше, че футболистите отказват да се снимат с политици и им забраняват да използват успеха им за реклама, защото са корумпирани.

Фалшивата новина тръгва от фейсбук страницата Hrvatska nogometna reprezentacija. Буквално това означава "национален отбор на Хърватия по футбол", че това е официалната страница на Хърватския футболен съюз. Тя обаче се казва Hrvatski nogometni savez и в нея няма такова писмо.

По-задълбочена проверка показва, че писмото е социален експеримент, публикуван още в петък от някой си Игор Премужич.
Той е публикувал текста в своя фейсбук профил, като още в началото на текста е подсказал, че става въпрос за мистификация. Постът обаче се появява на страницата Hrvatska nogometna reprezentacija без тези подсказки.

Следва лавионообразен ефект, подобен на знаменитата реч на гръцкия премиер Папандреу, измислена от neverojatno.wordpress.com.

Той е подсилен и от факта, че в основата си новината има нещо вярно. На няколко пъти различни различни хърватски футболисти и треньора им обявиха, че ще дарят премиите си от Световното първенство. Става въпрос обаче за значително по-малка сума от споменатите в писмото 23 милиона евро. 23 млн. е цялата сума, която се полага за участието на Хърватия, но по-голямата част от нея отива в Хърватския футболен съюз, така че нито Далич, нито футболистите могат да се разпореждат с нея.

Въпреки обещанията, дадени преди време, към момента няма сигурно свидетелство някой от футболистите или треньорът да е направил дарение.

"Експериментът ми показа, че хората не четат докрай постовете във фейсбук", пише Игор Премужич, визирайки това, че в края на текста изрично е посочил, че той е авторът на писмото.

Въпреки, че той прави опровержението си още в събота следобед, вълната от препечатвания продължи и днес, като включва не само хърватски и български, но и редица международни медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!