Хърватската федерация отнесе глоба от ФИФА заради "Слава на Украйна"

OFFNews 10 юли 2018 в 11:10 5821 1

От ФИФА глобиха с 15 хиляди швейцарски франка Хърватския футболен съюз заради видеото, което публикуваха двама членове на отбора след успеха над Русия на 1/4-финала на световното първенство.

Срещата завърши 2:2 след продължения (1:1 в редовното време), но при наказателните удари "ватрените" триумфираха. В радостта си защитникът Домагой Вида и бившият футболист и сега скаут Огнен Вукоевич публикуваха видео в социалните мрежи, в което казват: "Слава на Украйна! Тази победа е за Динамо (Киев) и за цяла Украйна!."

Подобно поведение беше разтълкувано като политическа провокация, вероятно заради военния конфликт, който бушува вече четвърта година в Източна Украйна.

И двамата замесени вече се извиниха, извинение поднесе и федерацията на страната. А Вукоевич беше отстранен от тима и му бе отнета акредитацията. Той обаче ще остане като фен на първенството. Днес идва и още една санкция - глоба от 15 хиляди франка.

Самият Вида, който напусна Динамо през 2017 година в посока Бешикташ, коментира за руския сайт sports.ru, че няма нищо политическо във въпросния запис. Единствената му идея е била да се пошегува с приятелите си украинци, които са го подкрепяли.

Хърватия и Англия играят утре своята полуфинална среща на Световното първенство, а към Вида беше отправено официално предупреждение от ФИФА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

10.07 2018 в 12:05

Какъв е проблемът някакви хървати да посвещават победата си на трета страна, на Дядо Коледа или на чорапите си? Възражения биха могли да имат съотборниците им или тяхната си федерация. А иначе си е явна провокация.