Юрген Клинсман поема националния отбор на Япония

OFFNews 05 юли 2018 в 14:29 2870 0

Бившият селекционер на Германия и на САЩ Юрген Клинсман е основен фаворит за поста селекционер на националния отбор на Япония, съобщава изданието "ESPN".

Ако постигне споразумение с японската федерация Клинсман ще получава годишно по 2 милиона евро. Настоящият селекционер Акира Нишино пое Япония през април, но имаше договор само до края на световното първенство по футбол в Русия.

Контрактът му няма да бъде подновен. На Мондиал 2018 Япония достигна до осминафиналите, където загуби с 2:3 от Белгия след обрат в последните минути на мача.

След приключване на активната си състезателна кариера Юрген започва консултации по спортен маркетинг в Съединените щати, като работи предимно с отбора на Лос Анджелис Галакси. На 26 юли 2004 г., се завръща в Германия, за да поеме поста на селекционер на Бундестима, освободено след напускането на Руди Фьолер.

Клинсман се заема с програма, целяща подмладяване на отбора. За свой помощник назначава бившия си партньор в атака от националния отбор Оливeр Бирхоф. По време на подготовката за Световно първенство през 2006, Клинсман получава критики от немски медии и фенове след лоши резултати, постигнати в контролите. В една от тях Германия губи с 4:1 от Италия.

Особен обект на критики е защитния футбол налаган от специалиста. В груповата фаза на Световно първенство през 2006 Бундестимът записва три победи срещу Коста Рика, Полша и Еквадор, като Германия печели първо място в група А. На 1/8-финала побеждава с 2:0 Швеция, а в 1/4-финал отстраняват Аржентина с 4:2 след изпълнение на дузпи.

На 4 юли, Германия губи с 2:0 полуфиналната среща срещу Италия след голове на Фабио Гросо и Алесандро Дел Пиеро. В малкия финал побеждава с 3:1 Португалия и се окичва с бронзовите медали от първенството. Победата предизвиква масови празненства в цяла Германия, а на следващия ден на парад в Берлин Клинсман и Бундестима са аплодирани от публиката.

След края на първенството Юрген Клинсман е награден с орден Федерален кръст за заслуги, радва се и на широка обществена подкрепа, а легендата Франц Бекенбауер декларира желанието си да го види с продължен договор. Клинсман отказва да поднови договора си и на 12 юли 2006 напуска, а на поста му го наследява неговия доскорошен помощник Йоахим Льов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови