Игра на грешки

В мача, който сложи край на серията на Борусия Дортмунд имаше всичко. Освен добър футбол

Петър Хераков, Евроспорт 16 октомври 2017 в 10:44 2060 0

Драма, интрига, напрежение до самия край, много голове, две дузпи и два червени картона. И край на серия от 41 поредни домакинства без загуба. Протести на феновете и иронични плакати, които този път няма да донесат наказание. Борусия Дортмунд и Лайпциг дадоха всичко от себе си, но показаха твърде малко добър футбол. За сметка на това споделиха твърде много грешки.

Преди година хаотичните сцени, които май никой не очакваше, доведоха до сериозно наказание за Борусия и затваряне на Жълтата стена за един мач. Сега за охраната се грижеха 1000 полицаи и дори протестният марш преди мача, в който взеха участие 4500 души, мина спокойно. Грубите плакати бяха прибрани, отстъпили място на иронията („Стената на позора поздравява Позора на Бундеслигата“) и освиркванията.

И те дадоха резулат – още в четвъртата минута Щефан Илсанкер подари топката на Пиер-Емерик Обамеянг и той спокойно вкара за 1:0. Това обаче беше само началото – седем минути по-късно грешки на Толян и Бюрки позволиха на Лайпциг да изравни – при това след безобидно центриране. Нова двойна грешка на Толян, съчетана със странни действия на Сократис (дърпаше екипа на Поулсен, вместо да го изпревари и да изчисти) доведе до 1:2.

Дортмунд играеше слабо – бавно, без идеи, с твърде много връщания назад - и Петер Бос реагира, като пусна Вайгл и Пулишич. И националът на Германия сбърка с първото си докосване до топката, за да се наложи секудни по-късно Сократис да извърши нарушение в наказателното поле и да бъде изгонен. „Съжалявам за Папа и му се извинявам. Винаги боли да загубиш, още повече, когато си виновен по този начин“, каза Вайгл. Но беше късно - Огустен вкара за 1:3 и изглеждаше, че мачът е решен. Още повече Ралф Хазенхютл вече бе сменил Наби Кейта, който можеше да получи червен картон още в 30-та минута.

Но не би – с пълен контрол и човек повече, Илсанкер реши, че му е скучно и направи две безсмислени нарушения за две минути и също получи червен картон. Лайпциг изглеждаше объркан, но не се виждаше как Борусия ще стигне до гол. Докато нова грешка – този път на Упамекано, който настъпа без да иска Обамеянг в наказателното поле – не доведе до нова дузпа. Дори и при 2:3 жълто-черните трудно стигаха до положения, но най-доброто от тях пак дойде след грешка.

Халстенберг не успя да пресече подаване към Обамеянг, топката се отби последовстелно в крака и в ръката му и голмайсторът се озова сам срещу Петер Гулаш, но този път не преодоля вратаря. Лайпциг празува в края и имаше защо – упехът бе постигнат без Тимо Вернер, капитанът Вили Орбан и Емил Форсберг. А и в Мюнхен със сигурност са останали доволни. Ние, неутралните, също – може би този път, след пет години чакане – най-накрая ще има оспорвана битка за титлата между три равностойни съперника.

Стига, разбира се, конкурентите на Байерн да намерят вариант Б – жълто-черните – тогава, когато не трябва задължително да играят със защита, толкова изтеглена до центъра, а Лайпциг – когато съперникът не го напада, а чака в своята половина. „Много сблъцъци и интрига, но слаб футбол. Не намерихме отговор на пресата на съперника и играхме зле в защита“, каза Петер Бос. „Сами се победихме – те нямаха положение и вкараха три гола“, добави Марио Гьотце.

Факт е – мачът можеше да завърши 3:3 или 4:3. Но също така е факт, че подобна защитна нестабилност не печели трофеи.

Място в историята:
Кьолн. Една точка от осем кръга и голова разлика от -14 е най-слабият старт в историята на Бундеслигата. А можеше да е различно. В петък козлите получих дузпа, която беше отменена след консултация с видео асистента, а Чадрак Аколо вкара в добавнето време, за да донесе победата на Щутгарт с 2:1 – първа домакинска над Кьолн от 20 години насам.

Важните неща от кръга:

Херта влезе в новините, след като играчите коленичиха преди мача с Шалке 04 в израз на солидарност с атлетите в САЩ. Според критиците това цели привличане на внимание, но според столичани идеята е на самите футболисти. „Берлин е цветен и шарен и ние сме срещу всякаква дискриминация и расизъм. Берлин е космополитен и разнообразен град и отборът искаше да го покаже“, обясни спортният директор Михаел Преец. Не че това помогна на терена – Старата дама загуби с 0:2, а Харагучи бе изгонен.

Юп Хайнкес се завърна подобаващо начело на Байерн – с 5:0 над Фрайбург. За първи мач не беше зле, но все пак това е любимият съперник на баварците напоследък, а и трудните мачове тепърва предстоят – след десетина дни шампионът на два пъти играе с Лайпциг – първо за купата, а после и за първенство.

Осмият кръг е най-резултатният досега през сезона с 33 гола. При това два отбора – Аугсбург и Волфсбург - на два пъти наваксаха гол пасив, за да измъкнат 2:2. Якуб Блашчиковски донесе точката на вълците със своя път гол за клуба, като той се разписа след пауза от 1450 дни.

Ларс Щиндл вкара великолепен гол за Борусия Мьонхенгладбах, за да поведе отбора към успех над Вердер с 2:0. Щиндл си свали технично топката, финтира с пета нищо неподозиращия Роберт Бауер и от малък ъгъл шокира също толкова изненадания Павленка. В следващия кръг Вердер играе с Кьолн и масовият тремор за това кой ще се представи по-зле не е за изпускане.

Втора Бундеслига:

Гройтер Фюрт изиграя своя мач номер 1000 във Втора Бундеслига. Балансът е 406 победи, 266 равенства и 328 загуби. Юбилеят беше отпразнуван със скромното 2:1 над Ауе. Иначе головата машина на Холщйн Кийл продължава да работи на пълни обороти – 5:3 срещу Хайденхайм и второ място в класирането, на три точки зад Фортуна, който спечели с 2:0 в Билефелд. Дуисбург на Илия Груев направи 0:0 с Брауншвайг, с което сложи край на серията от загуби, но е 15-и, на две точки пред 17-я Фюрт.

Цитатите:

„Смяна на треньора винаги води до намиране (отнякъде) на допълнителна енергия“ – Томас Мюлер за Юп Хайнкес.
„Гладен съм“ – Тиаго коментира гола си срещу Фрайбург с кутия пица в ръка.

„Топката можеше да отиде и на покрива на стадиона“ – треньорът на Айнтрахт Нико Ковач за изпълнението на Анте Ребич в Хановер.

„Когато печелиш, си секси. А ние искаме да бъдем много секси“ – спортният директор на Майнц Рувен Шрьодер след 3:2 над Хамбургер.

„Това е нещо, което дори шофьорът на автобуса на юношите им казва преди мач – ако не си вкараш положенията, става сложно“ – треньорът на Хофенхайм Юлиан Нагелсман.

„В миналото, когато не овладееш топка, можеше да погледнеш лошо терена и да се оправдаеш с него. Сега обаче това не върши работа, защото терените са много добри. Вместо това играчите казват: „Пих грешното мляко на закуска и това се отрази на лактозната ми интолерантност“ – спортният директор на Байер Леверкузен Руди Фьолер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови