Испанското първенство се ориентира към подновяване на 12 юни

OFFNews 18 май 2020 в 10:14 4753 0

12 юни е ориентировъчната дата за подновяване на испанското футболно първенство, съобщи президентът на местната Ла Лига Хавиер Тебас.

"Много съм щастлив, че вече се играят мачове в Германия. Поздравих генералния директор на Бундеслигата. Тяхната работа е пример за подражание. Искам подновяването на испанското първенство да се случи възможно най-скоро. Ориентираме се към датата 12 юни.

Трябва да бъдем внимателни. На всеки следващ етап се събираме с повече хора и трябва да бъдем стриктни в спазването на правилата. С нашите мерки е практически невъзможно да се заразиш на тренировка", коментира Тебас пред испанските медии.

Междувременно стана ясно, че подновяването на пълноценен тренировъчен процес в Италия се отлага, тъй като все още няма консенсус по медицинския протокол за предпазване от коронавируса.

Правителството на страната не е ратифицирало съставения мецицински протокол, който бе оповестен миналата седмица, но впоследствие оспорен от клубовете от Серия А и Италианската футболна федерация.

Италианските отбори се надяват да подновят на 13 юни шампионата, който бе спрян на 9 март заради пандемията, но ситуацията остава неясна заради неразбирателство относно мерките, които трябва да се предприемат за гарантиране на безопасността.

Властите настояват при положителен тест на един играч за коронавирус целият отбор да бъде поставян под карантина за 14 дни. Клубовете оспорват това намерение и искат изолацията да бъде само за болния.

"Ако това правило бъде наложено, няма как да завършим сезона, защото при двама-трима инфектирани в един или два отбора, всичко автоматично ще бъде блокирано за два седмици", коментира президентът на Каляри Томазо Джулини пред Радио Супер Саунд.

Клубовете не са съгласни и предложението всеки отбор да бъде в пълна изолация на тренировъчната си база след подновяване на първенството, тъй като подобна мярка ще създаде сериозни логистични проблеми.

Голяма част от отборите предупреждават, че датата 13 юни за рестарт е твърде скоро и футболистите няма да се подготвят добре, което създава риск от контузии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови