Йордан Лечков няма да се кандидатира за президент на БФС

OFFNews 02 януари 2020 в 14:53 3022 1

Бившият вицепрезидент на Българския футболен съюз Йордан Лечков призна, че започва да съжалява за успеха от американското лято през 1994 година. Той гостува в предаването на Крум Савов "На ринга" по 7/8 TV и говори по много актуални теми, свързани с БФС и футбола ни.

"Нямам никакви апетити да се кандидатирам за президент на следващия конгрес, без значение кога ще се проведе той. Резултатите според вас са едни, според нас са други. Трябва да се погледнат нещата - откъде е тръгнало всичко. През цялото време казвате, че четвъртите в света са слаби ръководители. Концентрираме се само върху едни хора. Вече аз започвам да съжалявам, че съм присъствал на това американско лято, защото само негативи получават 20 години, откакто съм се върнал в България.

Къде беше според вас българският футбол през 2005 година, когато ние дойдохме като ръководство. Говоря като администрация. За футболните резултати има съответните треньори и поколения футболисти. Ние отдавна не сме футболисти. Не се срамувам от моите дела като кмет и вицепрезидент. Определено съм минал през деветта кръга на Ада.

Създали сме условия за националите, имаме чисто нова футболна база. Посочете ми каква вина аз трябва да понеса. Футболните клубове си имат собственици, те си определят политиката. Не казвам, че сме идеални, но нека видим кое от кой зависи. Не съм казал, че не сме виновни. Успехът има много бащи.

Нека ви попитам преди пет години кой предложи да се играе задължително с трима млади футболисти - аз и Венци Стефанов. Предложихме го, прие се за един. От нас каквото зависише, направихме го. Продължавам да смятам, че трябва задължително да се играе с трима млади играчи. Първият, който го наруши, беше Петър Хубчев в Берое. Ние сме държавата на компромисите. Всичко знаете много добре, но ме дърпате за езика аз да го кажа.

За мен създадоха умишлено скандала на мача с Англия, за да свалят Боби Михайлов. Един месец по-рано в София се е знаело това нещо. Какво обаче последва от това нещо - платихме 85 000 евро глоба, получихме яко порицание, празни трибуни.

Тото не играя. Ако някой някъде е чул, че аз манипулирам мач, да заповадя да го каже. Аз съм чувал много неща за манипулиране, но това няма как да го хвърлите като вина върху нас като ръководство. Защо когато е било това нещо не е сигнализирано на мига?! Когато ме питате, казвам си моето мнение. Забележиш ли нещо нередно, трябва да го кажеш на мига. Не става да го кажеш след десет години. Чувал съм и аз, че на юноши се плащат по 2-3 хиляди лева, за да участват в уредени мачове. В БФС нямаме разследващи органи. Ако има сигнали, те трябва да са към тях. Ние само можем да предадем тези сигнали.

Хотелът в Сливен не е мой, а не жена ми. Тя ме предупреди, че ако продължаваме да го коментираме, ще се разведем, за да може да върви бизнесът. Или трябва да напусна държавата. Друго решение няма. Като семейство сме си заложили първия хотел, за да построим на концесия тази база, за да предоставяме условия на тенисисти, джудисти. И загубихме първия хотел, защото не успяхме да обслужваме кредита. Направихме най-добрата база. В другите спортове няма ли конфликт на интереси? Няма конфликт на интереси, аз не съм в този бизнес. Тази база не е от днес. Защо първата година, когато участва държавата не се сезираха, а сега на четвъртата го направиха, след като паднахме от Англия с 0:6? В удобен момент. Учудвам се.

От тези лагери докладвахме пред Красен Кралев резултатите. Аз, Емо Костадинов и Павката Панов, лека му пръст. Резултатите са катастрофални. Това е по-важното. Катастрофални резултати във физическата подготовка. Къде си треньорите, специалистите, това съм го казвал и го казвам пак. Създадохме тази бази със собствени пари - кой да дойде в нея? В БФС съм на обществени начала, не получавам никаква премии, не получавам заплата. Концентрирате се само върху този хотел.

Дали заради мен са се отказали някои национали? Казал на баба Злата шурея... Всичко е през човек. На кой треньор сме се намесили кого да вика и кого да пуска?! Аз съм удобният виновник, аз съм от дълбоката провинция. Аз ли играя на терена? Когато бях футболист, да сте ме чули да плюя по треньор или ръкводство. В крайна сметка аз отговарям за националния отбор. След мача с Швеция и Норвегия, когато бихме, аз бях ли виновен на тези момчета?! Когато бием, Лечков не е виновен. Когато паднем, аз говоря това, което виждам. Никога не съм казвал нещо за конкретен футболист. Ако водещите играчи в един отбор, не дават всичко от себе си, няма как да искаме другите да се изявят. Говоря го и от опит. Никога не съм нападал някого лично.

Чувствам вина, че изхарчихме толкова много треньори - имаме читави треньори. Осигуряваме на отбора отлични условия за подготовка, това ни е задължение. По наше време ги нямаше това нещо, нямаше го. След мача с Швеция излязох ли да говоря негативно? Не си спомням по мое време някой да е излязъл да ни защитава след слаб мач. Кажете ми за кой мач ни се разминават оценките.

Не съм съгласен, че Бербатов си е тръгнал заради мен. Откъде си е тръгнал бе, хора? Аз не съм женен за националния отбор, нито той е женен за него. Светът нямаше да знае за моето поколение, ако не беше националният отбор. Трябва да даваш, не може само да взимаш. Вече десет години мълча за това нещо, не споменавам имена, защото много се сърдят. Най-добрият отговор на критиката е добрата игра. Играеш силно и затваряш устата на критика Йордан Лечков. Това ни е класата.

Футболните хора нямаме нужда от дарения, но държавата има задължение да направи стадионите. Нито един не е направен за 30 години, това е факт. Трябва да си разделил задачите. Говоря конструктивно. Английската федерация е дала 180 милиона паунда, за да въведе VAR. Ние 180 евро не можем да извадим. Никой не иска стадиони даром. Генерално трябва да се даде възможност, когато харчиш пари за спорт да има облекчения.

Кой друг в България направи стадион със собствени средства - само глупавия Йордан Лечков. Говорим за хотела, а не говорим за стадиона. Нямам възможности сега и отборът на Сливен е в "А" окръжна. Питайте Тодор Батков как не му се признават разходите в Левски. В Сливен беше същото. Говоря за спорта като цяло, не само за футбола.

За да сме в БФС, имало е конгрес. Наша грешка е, че не даваме отчет всяка седмица колко мача има - до пета група. Може да са селски мачове, но се играят, това е организация. БФС е със социална функция. Бюджетът е 20 милиона на година. През 2005 година касата беше продъдена, първенството беше каша.

Когато назначихме Дерменджиев, му казах в кръга на шегата: твоята задача е да класираш отбора, моята е да създадам максимално добри условия за конфликти. В националния отбор няма резултати, когато няма конфликти. Ще е трудно на баража, Унгария неслучайно е там. Дотогава ще мълча, няма да давам интервюта. Няма да отида на мача, ако трябва. Нека треньорите си повикат тези, които смятат за необходимо. Нека се напълни стадионът.

С Балъков направихме една добра платформа за развитие на българския футбол заедно с държавата. Срам ме е, че все по-малко деца спортуват, включително и моите синове. Изравнихме резултата от 1994 година - тогава бяхме много актуални, сега сме големите боклуци, не ставаме, виновници сме за цялата обстановка в държавата, така излиза. Отдавна не съм футболист, разхождам се без охрана, не се крия, ежедневно съм сред хората. Аз бях супериграч - нескромно, но от сърце.

От ЦСКА-София или от ЦСКА 1948 съм? Първо да кажат журналистите в студиото. Минах през ЦСКА, направи изключително добър сезон, станахме шампиони, ЦСКА беше моят трамплин за чужбина, така отидох в Германия, благодарен съм. Аз съм собственик на Сливен и съм си от Сливен. Не бягам от неудобните въпроси, истината е някъде по средата. Аз не давам крайни оценки", каза Лечков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

02.01 2020 в 15:36

"Хотелът в Сливен не е мой, а не жена ми." Еййй много нагъл. Той хотелът не е вероятно и точно на жена ти, а на ММ 9 ЕООД, което ЕООД е собственост на жена ти. Ама айде не се прави на ударен. Което е твое е и нейно - нали сте женени. Да не би да си делите парите и да си давате заеми със жена ти в семейните си отношения. Такъв гьонсурат, че няма на къде повече.