Мбапе е футболен маниак. Той ще стане велик

OFF News 23 юли 2018 в 13:54 3263 0

Емоциите от Световното в Русия леко започават да утихват и това е удобен момент да се обърнем към спортно-техническата страна на три от най-големите звезди на завършилия Мондиал - шампионът Килиан Мбапе, носителят на Златната топка Лука Модрич и великолепният национален отбор на Белгия. Започваме с най-добрият млад играч на първенството.

За Мбапе започва да се говори, когато той е на 14 години. Килиан тренирал в една от най-добрите футболни академии на франция – Клерфонтен и очаровал Реал (Мадрид). Всичко било като насън: някога Зидан помогнал на Мбапе да се влюби във футбола, гледайки го по телевизията, а сега се обаждал на баща му. След това дошло пътуване до Мадрид. Грандиозният „Сантиаго Бернабеу”, блясквавите купи и фотография с Кристиано – терминаторът, с чиито плакати били покрити стените в стаята му. Изглеждало така, сякаш всичко вече е решено, детето било щастливо и оставало само да се подпишат документите. Изведнъж всичко рухнало.

Бащата на Мбапе не смятал преминаването в Мадрид за добра идея. Възможно е да са му повлияли и капризите на сина, но Килиан и не смятал да протестира. „Видях пред себе си Зидан – най-великият френски футболист в историята, - разказвал той. – Зинедин ми стисна ръката и ме погледна в очите. Беше много честен. Един от най-важните моменти в живота ми. Но аз все пак отказах, защото не исках да напусна дома толкова рано. Мисля, че от трансфера в Мадрид нямаше да излезе нищо – най-много да търкам пейката”.
Семейството на Мбапe така и не поело риска да замине за чужбина, отказало още няколко апетитни предложения от други топ европейски отбори и малко след това Килиан се оказал в Монако. И се оказал прав.

Наследил любовта си към футбола от родителите

Мбапе е роден в 50-хилядното южно парижко предградие Бонди. Той тренирал в местния аматьорски клуб, където играл, а след това работил като треньор и спортен директор неговият баща – камерунски емигрант, останал във Франция след сватбата си хандбалистка от Париж. В малкия клуб помнят Килиан от 2-годишен: той подтичвал след баща си на тренировки, играел си с топката на тъчлинията и с годините все по-внимателно слушал разборите за тактиката на отбора. „Мисля, че той е слушал рекорден брой разбори в съблекалнята на отбора, преди и след мачове, - спомня си президентът на ФК Бонди Атман Ерош. – Харесваше му да е част от отбора и той вникваше във футболната игра от най-ранните си години”. На снимка от онова време на юношите на Бонди се вижда и малкият Килиан, седнал пред отбора.

Това помогнало на Мбапе на 6 години да разбира играта много по-добре от връстниците си. „Още тогва той умееше много повече от останалите. Фантастичен дрибъл, рязък старт, страхотна скорост – той просто излиташе пред другите играчи. Мбапе тренирал само с по-големи деца, но се отличавал и сред тях”, спомня си първият му треньор Антонио Рикарди. Килиан растял в спортно семейство: доведеният му брат шест години играл за Рен, дядо му работел като мениджър в Седан. В детството ми не е имало нито един ден, в който да не сме говорили за футбол, - припомня си Мбапе. – За да бъда в темата, гледах много мачове и следях спортните новини”.

Безумната му любов към играта даже плашела роднините му. „Той е талантлив и работоспособен, но обожава футбола до такава степен… Не трябва да говори само за него, - казвал доведеният брат на Килиан. – Познавах и други талантливи деца, но той… Дори един цял ден с него беше уморителен. Да, той имаше какво да каже и по други теми, но през цялото време говореше само за футбол. Щом се събудеше взимаше своя iPad, след това мобилния и се започваше”. „Това действително приличаше на лудост, - допълва бащата. – Той говореше за футбол по 24 часа в денонощие и понякога това беше направо непоносимо”.



Когато родителите имали работа до по-късно, треньорът Рикарди карал Килиан до дома му и го наглеждал, докато се приберат. Но Мбапе не го оставял да пие сок и да гледа телевизия, а веднага го водил в хола и двора за да играят 1 на 1. За врати служели диванът и масата. „Той не спираше да повтаря: „Моля ви, само не казвайте на родителите ми! Те не ми позволяват да ритам в стаята”, споделя Рикарди. – Това беше наша тайна. За щастие, той никога не сучпи нещо. Трябва да се признае, че на родителите му не им беше лесно с него: той говореше за футбол, мислеше за футбол, гледаше футбол, играеше футбол. Знаете ли какво правеше в останалото време? Той зацикляше на PlayStation”.

В детските си години Мбапе няма любим отбор, а само любими играчи – оттук е и историята с плакатите на Кристиано Роналдо по стените на стаята му. Наистина, всичките му кумири губят космическия си статут, когато Килиан ги среща на терена: „Роналдо е горой от моето детство. Беше възхитително да си поговоря с него, когато бях на базата на Реал. Но аз съм боец и най-важното за мен е победата. Възхищавах се на Роналдо, когато бях малък, но сега с всичко това е свършено. Отивам на „Сантяго Бернабеу”, за да играя и да побеждавам”, заявява Килиан преди 1/8-финалната среща от Шампионската лига преди половин година.

Венгер идва при него, за да го покани в Арсенал

Мбапе дебютира в Монако на 16 години и 347 дни, подобрявайки рекорда на Анри. Наскоро именно Тиери формулира една от най-точните характеристики за младия нападател: „Знаете ли, има неща, които страшно ме дразнят. Ние често говорим за качествата на играча, отбелязваме неговата скорост и дрибъл, но никой и никога не споменава за неговия интелект. Мбапе мисли и това е най-главното. Той използва способностите в нужната посока. Да, той е бърз, но благодарение на неговия ум той е способен да направи забележителна кариера. Въобще, играчите на неговата възраст и с такъв талант трябва да развиват тактическите си навици – те трябва да са убийствено точни на терена”.

Чудовищният талант може да потопи Мбапе във високомерие, но той никога не се е определял като най-добрия. „Много деца мислеха, че са постигнали много, когато ги взимаха в престижната академя „Клерфонтен”, - коментира президентът на ФК Бонди Ерош. – Струваше им се, че постигнали нещо невероятно. Какво говорят и за големите клубове? Мбапе не е такъв: той знае, че щом нещо се е получило добре, занапред следва още много тежка работа. Благодарение на това си отношение той ще играе, където си поиска”.

През 2016 г. Мбапе печели с Франция Европейското за юноши до 19 години, става втори голмайстор на турнира с 5 попадения, но се държал така сякаш през цялото време е бил на скамейката: той не излизал за отборните купони, за да е готов за предстоящия сбор с Монако.

През сезон 2016/17 Мбапе отбелязва 18-ия си рожден ден и вкарва 26 гола (6 от тях в ШЛ). До голяма степен благодарение на Килиан Монако печели Лига 1, но той отново празнува най-тихо от всички. „Забелязахте ли кой не взе телефона си на терена? Само Мбапе, - отбелязва Ерош. – Аз знам, че след това целият отбор е отишъл да празнува в нощен клуб, а Килиан, както винаги, се прибрал да спи”. „В този сезон бях откритие, а в следващия искам да потвърдя това ниво на представяне. Някои смятат, че съм надраснал годините си, но всъщност аз съм едно нормално момче на 18. На тренировките ми ме кара майка ми или един от клубните шофьори”, казва Мбапе тогава.

За 18-годишния Мбапе се извива опашка, три пъти по-голяма от тази, за която си е мечтал той преди 4 години и то без оглед на 100-милионната му цена. Нападателят е можел да се окаже в Англия, Испания или Германия, но заедно с баща му решават, че все още е рано да напусне Франция. Така Мбапе се оказва в ПСЖ, разочаровайки един от основните си фенове. „Ако вие попитате Килиан, той ще ви разкаже, че миналата година му ходих на гости и го убеждавах да премине в Арсенал”, - разказва Арсен Венгер. – Тогава договорът му изтичаше, но Монако все пак успя да го задържи, макар че бяхме много близо до успех. Пред него е бъдещето. Той е само на 18, но мога да кажа, че някога той ще спечели „Златната топка”.

Мбапе беше втори фаворит за спечелването на приза за най-добър играч на световното, но той отиде при Лука Модрич. Все пак ФИФА оцени таланта и представянето му подобаващо като го награди за най-добър млад играч на Мондиал 2018, в който отборът му триумфира за втори път в историята. Талантът отбеляза гол за успеха с 4:2 срещу Хърватия, с което стана вторият тийнейджър с попадение на световни финали. Първият е Пеле. Мбапе остави ярка следа на шампионата в Русия. Освен със стабилните си изяви във всеки един мач на "петлите", той ще се запомни и с 4-те си гола.

Още преди шампионата стана ясно, че той ще дари цялата си премия за благотворителност. Той спази обещанието си и преведе 350 000 долара на Premiers de Cordee, организация, която подпомага спортуването на деца в неравностойно положение. „Не ми трябват пари, за да играя за националния отбор. По-добре е те да помогнат на тези, които реално имат нужда от тях”, категоричен е нападателят.

Мбапе дебютира за Франция на 18 години и 95 дни и става вторият най-млад играч в историята на националния отбор след Мариан Висневски (френски играч от 50-те години на XX в.). Днес Килиан е една от най-ярките звезди на тима, заедно с Гризман, Погба и Канте. „Щастлив съм, че имам Мбапе и че той е гражданин на Франция”, заявява Дидие Дешан. „Той има всичко, за да напредва. Хората обичат да сравняват играчите и затова го сравняват с Роналдо. Бразилецът беше бърз, Килиан е още по-бърз. На него му трябва пространство”, добавя треньорът на французите. „Виждате ли какво прави той на тази възраст? Не, аз никога не съм бил толкова талантлив”, хвали го и съотборникът му Погба.

Това, което Мбапе прави на 19 години, поразява, възхитен е Гризман. „Ние сме длъжни да му помогнем да остане на правилния път, за да може да прогресира още. У него все още не е развит достатъчно инстинкта на убиец. Ако той успее да го направи, ще стане истинска световна звезда”, добавя нападателят на Атлетико (Мадрид). Някой би се засегнал от подобна бележка, но не и Мбапе. Той казва, че с радост се учи от сътборниците си. „От Кавани, например, се уча да избирам позиция в наказателното поле. Той е гениален в това”.

Мбапе пораства. Тоталното му увлечение по футбола не е направило мисленето му повърхностно. Той има интереси към исторически книги и благотворителни каузи. През февруари Мбапе имаше среща, заедно още няколко играчи с президента Макрон в Елисейския дворец. Тогава Мбапе има възможност да поговори с президента отделно и да обсъдят развитието на спорта в Африка. „За мен това е нов и интересен опит. Надявам се, че в бъдеще ще имам и други възможности за влияние. Да, аз съм французин, но имам и африкански корени. Ако мога да използвам своята известност за подпомагане на проекти за развитието на спорта в Африка, аз ще го направя с огромно удоволствие”, заявяваМбапе след срешата си президента.

„Той е млад, но когато говориш с него, оставаш с впечатлението, че пред теб стои зрял 40-годишен мъж”, - обяснява президентът на Бонди. – Той наистина е щедър и много тактичен младеж. Когато Мбапе идва в нашия клуб, за да се види с нас, с треньорите и децата, той си е все същият земен човек”.

Той блестеше на финала срещу Хърватия, особено след почивката, когато вкара и гол. На полуфинала с Белгия не вкара, но изигра страхотен мач: 56 докосвания, 28 паса, 7 пробива, 6 създадени голови ситуации и 3 спечелени нарушения.

„В детството си той е гледал как играя аз, а сега аз гледам как играе той”, каза преди полуфинала звездата на Белгия Еден Азар. „Много го уважавам за това, което показва на 19 години. За съвременния футбол това е нечувано. Той има потенциал за „Златната топка”, а според мен той вече я заслужава”, добавя белгийският номер 10.

Щом така разсъждава най-голямата звезда на съперника, няма съмнение: Мбапе вече е на пътя към величието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови