Михаил Касабов: Няма да се кандидатирам за президент на БФС на следващия конгрес

OFFNews 18 октомври 2019 в 16:32 2028 0

Временният президент на Българския футболен съюз Михаил Касабов обяви, че основната му задача ще бъде да свика възможно най-бързо нов Изпълком, на който да бъде организирано и всичко най-важно за предстоящия конгрес.

Касабов увери, че няма намерение да се кандидатира за този пост. Той добави, че проблемът с държавата ще бъде преодолян и още днес ще пожелае среща с министъра на спорта Красен Кралев.

"От дълго време работя за българския футбол. Днес е един неприятен ден. Няма нужда да коментираме Борислав Михайлов. Моята задача ще бъде да насрочим нов конгрес и да изберем нов старши-треньор.

Веднага след моето вписване ще имам правото да свиквам изпълком. Той ще реши колко време му трябва за организиране на конгрес. Аз няма да се кандидатирам за президент.

Това ще се случи по-възможно най-добрия начин. Проблемът с държавата ще бъде преодолян. Още днес ще искам среща с министъра на спорта.

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков е нагърбен с отговорността да намери нов национален селекционер след обявената днес оставка на Красимир Балъков.

"Движим се по правилата на УЕФА, има срокове. Не е лесно, бързо се развиват събитията, много са динамични. Отговарям по правило за националните отбори, но нямам време да намеря толкова бързо нов треньор. Изразявам разочарованието, че се разделям с поредното голямо име, мой приятел, като треньор. Ще ми бъде много трудно за това кратко време да намеря треньор, няма да е лесно, но желаещи винаги има. Опитахме се да бъдем търпеливи, но за голямо съжаление резултатите липсваха - не само като голове, но и начин на игра, мотивация, желание за игра и тн.

Самият Балъков заяви, че ако се смята, че той е причината за слабите резултати, ще си подаде оставката. Цитирам дословно, той не иска да бъде пречка за развитието на българския футбол. Имаше дебати, ние сме колективен орган и колективно взимаме решенията.

Дайте ми възможност, аз съм натоварен със задачата да намеря треньор. Всички в Изпълкома след президента си подадоха оставките. Обикновено всеки треньор си и два със свой екип, така че днес няма как да отговоря дали някой от щаба на Балъков ще остане или ще го наследи.

Аз съм от първия ден с г-н Михайлов и когато стъпихме в длъжност, футболният съюз беше в отчаяно състояние във всяко едно отношение. Президентът вече е говорил днес за това колко сме постигнали, което никак не е малко. Нека се даде равен шанс на всички кандидати, които мислят, че биха се справили по-добре. Нека видим дали някой изобщо ще се кандидатира в тази тежка ситуация, да не би да се наложи пак ние да се връщаме. На мен не ми е приятно, както на президента, да получавам само негативи, без да имам вина. Все пак съм си изградил име и репутация и в чужбина.

Съжалявам, че аз като Йордан Лечков съм толкова успешен и сега обирам негативи. Кажете ми точно каква е моята вина за "краха" на българския футбол - с присъствие ли, с изказване ли? Говорим за вътрешното първенство ли, за националния отбор ли? Винаги може да се оптимизира състоянието на футбола, но това не е само наше задължение, защото БФС не произвежда футболистите. Ние нямаме един стадион, ако имахме нормален стадион, който не би позволил такива неща да се случат, те нямаше да се случат.

Не бягаме от отговорност, подаваме си оставките. И дори след това пак съм натоварен със задача за новия треньор, но ето че не бягам от отговорност и ще довърша задачата. Ако исках да бягам, щях да кажа, че си подавам оставката и си отивам.

Дава се свобода на действие на всеки треньор да избира футболисти и схема на игра, просто резултатите липсваха и затова имаме оставка (на Красимир Балъков). Въпреки това, доколкото разбирам, все още имаме шансове за класиране на Европейското първенство през Лигата на нациите", каза Лечков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови