Напрежението на Герена се покачва, съдбата на Левски остава неясна

OFFNews 07 май 2020 в 10:37 2543 0

С наближаването на датата, след която футболистите на Левски ще могат да разтрогнат договорите си и да започнат да съдят клуба за неизплатени заплати, напрежението на "Герена" започна да се вдига с всяка минута.

От миналата седмица текат публични дискусии как да се спаси клуба, чийто спонсор Васил Божков е под ударите на закона и в момента е в Дубай с повдигнати 11 обвинения от прокуратурата. Формалният собственик на мажоритарния пакет акции Георги Попов също е с него. Треньорът на баскетболния Левски Лукойл Константин Папазов изрази готовност да отиде в емирствата и да помоли да му бъдат прехвърлени акциите.

Изпълнителното ръководство в лицето на Павел Колев обяви, че ще подаде оставки на 13 май, когато изтича извънредното положение. Ще напуснат също треньорът Петър Хубчев и щабът му. Организираните фенове на Левски предложиха различни идеи на премиера Бойко Борисов за изход от кризата.

Първата е за вдигане на запора на сметките на дружествата на Васил Божков, за да бъдат преведени пари на Левски. Втората е за кредит от държавата, който щял да бъде върнат с продажба на активи, т.е. футболисти. От писмото на привържениците стана ясно, че банките са отказали вече кредит на сините.

Днес пък привърженици на Левски, които притежават най-малкия пакет от акции на клуба, излязоха с призив към своите съмишленици от Тръст "Синя България". Сдружението притежава 10% от акциите на 105-годишния клуб, които им бяха дарени по времето на Тодор Батков и Иво Тонев. Предложението е от Тръста да заплатят по номинал тези 10% или пък да бъдат пуснати в продажба, за да могат да бъдат изкупени на стойност 3 милиона лева, с което да се помогне на 26-кратните шампиони на България да не фалират.

Именно това е сумата, която е необходима на "сините" да успеят да се съхранят на този етап, заплащайки дължимите суми към НАП и най-вече съм своите футболисти и служители. Толкова ще бъде и исканият от държавата кредит, става ясно от думите на споменатия вече Тити Папазов.

В същото време държавата е с вързани ръце, докато не бъде намерено решение на въпроса със собствеността. Това заяви директно премиерът Борисов, към когото са насочени надеждите за спасение.

"От Левски са добре дошли, когато си изяснят собствеността и дойдат с конкретно предложение", каза премиерът, като уточни, че въпросът със запорираните сметки на дружествата на Божков трябва да се адресира към прокуратурата.

Така на практика се оказва, че съдбата на 26-кратните шампиони зависи от добрата воля на Васил Божков. От него се очаква да се раздели със собствеността си, след като похарчи сума от порядъка на 20 милиона лева през м.г.

Процесите около Левски се следят внимателно от феновете и ръководителите на останалите клубове в страната. Президентът на Славия Ванцеслав Стефанов заяви, че и той ще иска помощ от държавата, ако се помогне на Левски.

Доста по-категорична позиция заеха от влиятелната фен групировка на ЦСКА "Сектор Г", която беше разпространена в социалните мрежи. Червените фенове са категорични, че ще следят ситуацията и са готови на реакция, ако държавата се намеси с парите на данъкоплатеца в подкрепа на Левски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови