Не, такава Шампионска лига никога не е имало! (обзор на немислимите обрати)

Донислав Донев 02 юни 2019 в 15:21 12255 0

Тазгодишното издание на Шампионска лига изпрати огромен куп от емоции, голямото завръщане на Аякс на европейската сцена, шокиращи обрати и не на последно място изцяло английски финал.

Сега ще разгледаме някои от най-интересните моменти през настоящата кампания в турнира на богатите, които ще останат в спомените на футболните фенове доста дълго време.

Елиминационната фаза на надпреварата предложи възхитителни обрати, завръщания, възходи и какво ли още не. Нека започнем с Аякс, който шокира футболна Европа на 1/8-финалите. Холандците загубиха от Реал Мадрид с 2:1 и логиката сочеше, че реванша на "Сантиаго Бернабеу" е по-скоро протоколен. Да, ама не. Аякс сътвори немислимото и разгроми "белия балет" с 4:1 насред Мадрид и с общ резултат 5:3 продължи да мечтае.

На следващия ден Манчестър Юнайтед, който поради редица причини бе без основните си футболисти, възкръсна и победи по изключително драматичен начин и дузпа в последната минута с 3:1 Пари Сен Жермен в реванша, като преди това бе загубил с 0:2. Така, при общ резултат 3:3, с трите си гола на "Парк де Пренс" футболистите на мениджъра Оле Гунар Солскяер се класираха напред в турнира на богатите.

Така стигаме до друг 1/8-финален сблъсък, в който мегазвездата Кристиано Роналдо изведе Ювентус до велик обрат срещу Атлетико Мадрид. След 0:2 в испанската столица, мнозина отписваха шансовете на Ювентус да продължи напред, но португалецът не споделяше мнението им.

С перфектен мач торинци разгромиха своя съперник с 3:0, като и трите попадения отбеляза Роналдо, който не остави сянка на съмнение защо беше привлечен в Торино от Реал Мадрид. Ювентус изигра много зряло мача, като държеше далеч от вратата на Шчесни играчите на Атлетико, които рядко опитваха атаки.

На 1/4-финалите Тотнъм мина през деветте кръга на ада и изхвърли Манчестър Сити от Шампионската лига, след като завърши 3:4 в реванша на "Етихад" и с общ резултат 4:4 изхвърли "гражданите" от турнира. Зрителите станаха свидетели на тотално голово зрелище, като за 21 минути видяха общо два обрата и цели 5 гола. Серията започна Рахим Стърлинг (4'), който даде аванс за домакините. Малко след това "шпорите" обърнаха резултата с два бързи гола на Хюн Мин Сон (7' 10'). Секунди по-късно Бернардо Силва (11') възстанови равенството, а Стърлинг (21') отново изведе отбора си напред. Пет гола за 21 минути, това е нов рекорд в турнира на богатите.

Сега скачаме и към епичната полуфинална битка между Ливърпул и Барселона. Мърсисайдци сътвориха мегасензация, след като победиха Барселона с 4:0, за да се класират за финала в турнира на богатите. Британците загубиха първата среща на "Камп Ноу" с 0:3 и малко бяха хората, които вярваха в шансовете на тима. Всъщност, възможността на тима да сътвори такова чудо бе изчислено на 4%.

Другото последно стъпало към финала в Мадрид също не пропусна да развълнува запалянковците. Лондонският Тотнъм продължи да твори история, след като елиминира Аякс след победа с 2:3 като гост и общ резултат 3:3 от двете срещи. На полувремето холандците имаха комфортна преднина от 2:0 след голове на Матайс де Лихт и Хаким Зиеш съответно в 5-ата и 35-ата минута, но хеттрик на Лукас Моура (54', 59', 90+5) през втората част разпиля отбраната на домакините, изстрелвайки по драматичен начин "шпорите" до първи финал в Шампионската лига.

Напук на цялата емоция в елиминационната фаза, финалът между Тотнъм и Ливърпул (0:2) не предложи кой знае колко вълнение сред неутралните фенове. Срещата по-скоро ще се запомни с най-бързо отсъдената дузпа в такава фаза на турнира - в 23-ата секунда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови