"Нов Димитър Пенев няма, няма и да има"

Разговор с журналиста Иво Тонков - съавтор на новата биография на Димитър Пенев

Венци Мицов 25 юни 2020 в 11:35 5143 0

Спомням си времето, когато бях млад, нямаше COVID-19, беше лятото на 1994 година и цяла България беше по улиците.

И не за да протестира, а за да се радва. А в основата на тази радост стоеше може би най-великият успех на нашите футболни национали от "златното" поколение - Стоичков, Пенев, Костадинов, Лечков, Боби Михайлов, Сираков, Балъков.

Днес, когато поводите за радост не са много, все още си спомняме това лудо и велико лято на 1994 година.

А една книга - биография на треньора на онова златно поколение - Димитър Пенев - скоро излиза от печат. Това ще се случи на 12 юли. Реших да си поговоря с журналиста Иво Тонков, който е съавтор на биографията на Димитър Пенев, наречена "Димитър Пенев - стратега.

Съавторът на "Стратега" Иво Тонков е спортен журналист повече от 24 години. На 45 години, от София. Завършил УНСС. Работил в телевизиите Евроком и ТВ7, за електронните издания sport1.bg, livesport.bg и cska.bg, както и за печатните "Червените", "Дерби мач" и "7 дни спорт".

Иво, да започнем така – как се роди идеята да напишеш биографията на Димитър Пенев "Стратега“?

Идеята дойде от моят стар приятел и колега Станимир Бакалов, с който започнахме професионалните си кариера в спортната журналистика преди повече от 20 години. Миналия юни, през 2019-та, Димитър Пенев му беше гост в предаването, което водеше по едно от кабелните телевизии у нас. След неговия край те се поразприказвали и Станимир му предложил идеята, съответно и моето име - т.е. човекът, който да я напише. Звъннаха ми, естествено, че се съгласих. След това малко по малко започнахме да записваме двамата с Пената спомените му - той разказва, аз записвам, смеем си, забавляваме се... И в крайна сметка, след близо година труд, финализирахме нещата.

Какво не знаем за Димитър Пенев? По време на работата ти по книгата кой факт от неговия живот те учуди най—силно?

Със сигурност доста неща не знаеш за него. Както и аз, разбира се, но наваксах тези пропуски впоследствие. Нещата, които не се знаят за Пенев, са описани в книгата "Стратега". Със сигурност не се знае, че той не е само веселият човек, който се показва на екрана, когато наши колеги му взимат интервю или говорят с него след някой мач на любимия ЦСКА или на националния отбор. Не се знае, че той никога не отказва да съдейства, да помогне, да даде автограф, да се снима с някой случаен човек, който не познава. Той е добряк, благ човек, за който в целия ми съзнателен живот не чух едно лоша дума от чужди и свои, както се казва. За фактът, който най-много ме учуди, беше статистически - през цялата си състезателна кариера като футболист на ЦСКА той има получени едва два жълти картона! За повече от 300 мача с червения екип.

Какво включва книгата? Разкажи малко подробности за читателите на OFFNews.

Книгата представлява животa на Димитър Пенев - от раждането, та до наши дни. Изключителни разкази на един гениален спортист, което потвърждават и неговите съвременници и бивши съотборници, както и хората от народа. Интересни факти има около трансфера му от Локомотив Сф в ЦСКА - решен е на бутилка ракия при Пенчо Кубадински, тогавашният министър на транспорта. Празненствата в Локомотив, когато са побеждавали, приятелствата му с Никола Котков и Гунди, както и доста интересни факти около смъртта на двама от най-големите футболисти на България. За тях той разказва доста. Няма да пропусна и фактите около преминаването на Георги Аспарухов в редиците на ЦСКА, макар и за малко; за желанието на Начко Михайлов до облече червената фланелка; за проблемите с премиите за класирането на Световното първенство през 1994 година в САЩ; за искането на оставката му след ЕВРО 1996 в Англия. Уникални са и историите му за гурбетите му в чужбина - в Саудитска Арабия, Кувейт и Китай. Много интересни неща ще намерят и прочетат читателите.

Трудно ли ти беше да „дешифрираш“ енигматичната лингвистична специфика в речта на Стратега? Самият той се самоиронизираше в едно телевизионно интервю, че мисълта му върви по-бързо от тази на журналистите и за това те не могат да го разберат.

Това е наистина така - мисълта му тече невероятно бързо, иска да каже много неща. Тези, които са имали възможност да общуват повече с него, могат да го потвърдят. Няма как да си уникален футболист, сравняван с Франц Бекенбауер, и да не си гений! Той обича самоиронията, а на всички умни хора им е известно колко трудно и същевременно уникално да можеш да се самоиронизираш. Човек, който умее да се майтапи по деликатен начин с останалите, а също така да го прави и със себе си, е великолепно човешко качество. Смехът е здраве, смехът е едно от най-хубавите неща на земята - децата са го доказали, нали? Но работата с Пената не е никак трудна, напротив. Затова и много футболисти, играли под негово ръководство, твърдят, че той така обяснява нещата в съблекалнята, че все едно преди това си ги правил хиляди пъти и отиграваш ситуациите на терена, както той иска.

Що за човек е Димитър Пенев? Ние, феновете, си го знаем като „чичо Митко“ и винаги се радваме на всяка негова телевизионна изява. Впрочем, той обижда ли се според теб заради факта, че често е обект например на скечове в телевизионни предавания (Краси Радков например редовно играе образа на Димитър Пенев)?

Не се обижда със сигурност. Той е широко скроен човек, душа. Споделих това и в предния ти въпрос. Той не се сърди, ако го наричаш чичо Пенчо, чичо Митко, Пена и т.н. Както и да се обърнеш към него, няма да е грешно и няма да се разсърди. В един от разговорите ми с него по телефона - трябваше нещо да се уговаряме за следващия ден, той ме прекъсна и ми каза: "Абе, стига си ми викал Старши, да не съм ти треньор!" Защото така го наричат всички негови футболисти. И добави: "Казвай ми Пена, Митко, както искаш, ама с това Старши..." И, естествено, следва голям смях! Той го казва с усмивка, с блага дума.

Истината за успеха ни в САЩ през 1994 година... Според теб кой е големият принос на Димитър Пенев към най–славната година за българския футбол? И има ли неща, които не знаем за това време и ще научим от твоята книга?

О, има много неща, които не се знаят около това лудо американско лято. Едно от тях е за премиите, раздавани от българина Шефкет Чападжиев, който подпомагаше тогава нашите национали. И как голяма част от тези пари са потънали в нечий джоб, а много малко са стигнали до футболистите. Големият принос на Пената за Световното в САЩ е, че той успя да събере едни уникални футболисти и много различни като характери, които е трябвало да бъдат овладeни. Това е най-сложното за всеки един селекционер. Димитър Пенев си е направил изводите и си е взел бележка от предишни Световни първенства, на които е участвал. И е избегнал грешките, допускани от други ръководители. А също така и че е приложил знанията и уменията си, успял е да ги пресъздаде на големите играчи. Успява и да потуши скандала на полувремето между Стоичков и Балъков по време на мача с Германия.

Според теб ще има ли нов голям пробив на българския футбол? И ще има ли нов Димитър Пенев, който да поведе някое ново футболно поколение към победи?

Нов Димитър Пенев няма, няма и да има! Чичо Митко е един - невероятен, неповторим! Той не може да има копие, той е оригинал, който не подлежи на фалшификация. Ние отдавна нямаме футболисти от такава класа, каквато бяха онези гиганти през 1994-та, та да се наложи някой да ги извежда някъде. Това са тъжните факти. Дано да бъркам, но такова чудо, което се случва на 100, че и повече години веднъж, едва ли ще доживеем. Както и едва ли ще доживеем да има нов Димитър Пенев - дали като футболист, дали като треньор. Той е Вселена!

Кое беше най–смешното и забавно нещо, което влезе в книгата ти? Знаем, че има куп смешни истории с Димитър Пенев, които са част от градския фолклор.

Казах ти вече - постоянно има смях с Димитър Пенев. Понякога е трудно да различиш кога е сериозен и кога се майтапи - просто стил. Негов стил, който е неподражаем. Ако тръгна да разказвам за смешните неща по време на творческия ни съвместен процес, няма да стигнат и три дни, убеден съм!

Кога се очаква да излезе книгата? Съответно – къде ще можем да си я купим, ще има ли представяне?

Правим всичко възможно, за да излезе около рождения му ден - на 12 юли той навършва 75 години. Да ни е жив и здрав, защото е национално богатство! Представяне ще има, естествено! Това са все детайли, които се уточняват, но не зависят само от мен и него, тъй като по веригата има доста намесени хора, с които трябва да се уточняват, а това съвсем не е лек процес. Сега уговаряме начина на разпространение, тираж, проценти, както би се изразил и самият Пенев. Когато дойде времето, а то е наближило, ще бъдете осведомени своевременно, за да можете да присъствате на това събитие.

Трябва ли да си фен за да напишеш книга за някого? Пречи ли това на историята, или помага?

Не трябва да си фен, а трябва да си ценител! Да обичаш работата си, да обичаш хората, да ги разбираш и да бъдеш честен с тях, тогава е лесно. В днешно време е трудно да се довериш на някого, а Димитър Пенев го направи с мен. И аз не съм променил и буква от това, което той е казал или искал да каже. Взаимното доверие е важно, а когато го има, резултатите винаги са добри. Надявам се и тази книга да е такава, да я оценят и хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!