От ЕСА са съгласни за промяна на формата на клубните турнири

OFFNews | 27 март 2019 в 14:01 | 479 |0

От Европейската асоциация на клубовете дадоха зелена светлина за започване на преговори за промяна на формата на клубните турнири на Стария континент, съобщават от Левски. "Сините" са членове на ЕСА.

Промените ще бъдат няколко - нов формат на Шампионската лига, организирането на трети континентален турнир и изцяло нов регламент за световната клубна купа. Последното предложение се оказа неприемливо за членовете на ЕСА, като новият формат няма да влезе в сила през следващите четири години.

Ето какво съобщиха в сайта на Левски:

"Eвропейската асоциация на клубовете, известна с акронима ЕСА, част от която е и ПФК Левски, даде зелена светлина за започване на преговори по промяна на формата на клубните турнири.

Срещата на най-високо ниво между клубовете се проведе в Амстердам, а президентът на Ювентус - Андреа Аниели, в ролята на президент на ЕСА, обяви взетите решения на срещата.

Той изрази надежда, че съвсем скоро ще има и яснота относно новия формат на Шампионската лига.

Президентът на Ювентус изрази желание турнирът да бъде отворен за всички, а да не бъде затворена Суперлига, каквито бяха първоначалните идеи. Той отрече и информациите, че на този етап е възможно мачовете от новата Суперлига да се играят през уикендите.

Аниели даде да се разбере, че позициите на Европейската асоциация на клубовете са много близо до позициите на УЕФА, чийто президент Александър Чеферин присъства на срещата.

В Амстердам клубовете обсъдиха и създаването на трети континентален турнир - Лига Европа 2, както и промяната на Шампионската лига, която трябва да влезе в сила от 2024 година.

'Приоритетът е да се поддържа система, в която участието е отворено за всички, като се мисли за глобалния растеж на европейския футбол', коментира Аниели.

Тепърва предстои двете страни да навлязат в по-сериозна конкретика за формата на новата Шампионска лига, но не е изключено тя да бъде съставена от две дивизии. Първата се очаква да бъде съставена от 24 отбора и да има изпадащи, за да се поддържа интереса към новата Суперлига", пишат от клуба.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !