От резерва на Божинов до звезда за 70 милиона евро

Драго Панков 18 декември 2021 в 09:27 13634 0

Цяла футболна Европа чака с интерес зимния трансферен прозорец, в който един от акцентите ще е новият клуб на 21-годишния голмайстор на Фиорентина Душан Влахович. Сръбският национал е лидер при стрелците в Серия А с 15 гола в 17 мача и вече се оценява на сума между 50 и 70 млн. евро, а на опашка за подписа му са се наредили Арсенал, Ювентус, Ман Сити, Тотнъм и може би Милан.

Трансфер при росонерите ще осигури на Влахович поне един сезон с идола му Ибрахимович. Никак не е случайно, че той се е представял като „Ибрахимович от Белград“ още на 16 години, когато играе първите си мачове с Партизан. Там се появява и българската връзка – Валери Божинов. В онзи период Валери е звезда на стадиона на „черно-белите“, както и на понтонните дискотеки при устието на Сава в Дунав.

Душан Влахович дебютира в 150-тото Вечно дерби с Цървена звезда, което се играе на 21 февруари 2016 г. Той влиза в 53-ата минута на мястото на Валери Божинов. Цял мач за Партизан играе още един българин – защитникът Иван Бандаловски. За съжаление на близо 25 000 фенове на домакините по трибуните на овехтелия стадион „Партизан“ (бивш ЮНА), срещата завършва 2:1 за Звезда. Душан Влахович не успява да отбележи във втория си мач за клуба. Той се записва в „черно-бялата“ история с три рекорда: най-млад дебютант (на 16 години и 24 дни), най-млад участник в дербито (на 16 години и 30 дни) и най-млад голмайстор (на 16 години, два месеца и пет дни). За Партизан изиграва общо 27 мача, в които отбелязва три гола, става шампион и печели две купи на Сърбия. Това е напълно достатъчно за Фиоренина и през лятото на 2017 г. той е привлечен във Флоренция за около 2 млн. евро.

Трябва да се отбележи, че той върви по утъпкана пътека, по която са минали поне десетина сръбски футболисти. Един от първите сред тях е Стевен Йоветич, който е държал рекорда за най-млад дебютант във Вечното дерби преди Влахович. Когато черногорският техничар преминава от Партизан във Фиорентина през 2008 г., малкият Душан играе в детския отбор на Алтина – квартална футболна школа от Земун.

Голямото западно белградско предградие е известно с австро-унгарското си минало, Земунския клан убил премиера Джинджич и Телеоптик – тренировъчната база на Партизан, популярна като Земунело (алюзия с името на базата на Милан – Миланело). След стотици мачове и голове в детските първенства и турнири с екипа на Алтина идва време Душан да смени клуба. Той играе три месеца в ОФК Белград, един мач за Цървена звезда и след това пристига в Земунело. Две са главните причини за избора на 14-годишния талант – семейството му е от Партизан, а и до базата им се стига с велосипед.

Всъщност за семейството на Влахович футболът не бил единствен вариант за развитие. Родителите му (бизнесмен и стоматоложка) са представители на високата част от средната класа в страната. Те са бежанци от Метохия, които след отцепването на Косово се преместват в Черна гора. Малко по-късно се установяват в Земун, където на 28 януари 2000 г. се ражда техният син Душан. В няколко интервюта от по-ранните му години той признава, че е бил отличен ученик и е бил готов да запише медицина в университета, ако футболната му кариера не потръгне. Д-р Влахович остава в интервютата, а на сцената излиза Ибрахимович от Белград. Именно така се представя нахаканият младок на Валери Божинов, когато е качен от юношите в първия отбор на Партизан. В типичния си стил, българският нападател и известен купонджия, го взима под крилото и го въвежда в лъскавия, но суров свят на професионалния футбол. Влахович не забравя подкрепата и когато Божинов напуска две години по-късно, публикува искрени благодарности за Валери в социалните мрежи.

Божинов признава, че е препоръчал младия сърбин на Фиорентина, където самият той също игра в началото на неговата дълга и противоречива, близо 20-годишна кариера. Дори и без тези препоръки "виолетовите“ много добре са знаели какво правят, въпреки че преди трансфера Влахович е имал общо само 27 мача и 3 гола за Партизан. Те го обиграват в първия му сезон в Серия А, налагат във втория и аплодират през третия, в който едва на 20 г. вкарва внушителните за Италия 21 гола. По графика му през този сезон, има голяма вероятност да дублира постижението си и да се качи в екстра класата на европейския футбол, където властват легендите Меси, Роналдо и Левандовски, Бензема и Салах, следвани от младите лъвове Мбапе и Холанд.

Трансферната сума на последния се движи около 180 млн. евро и основната причина за това е, че той се наложи в топ клуб - трамплин като Борусия Дортмунд, съперник на Байерн и редовен участник в елиминациите на Шампионската лига. Макар и много симпатичен, Фиорентина е далеч от това ниво и трудно може да получи повече от 70 млн. за сръбското си бижу. Разбира се, сам по себе си това е огромен успех и трансфер, с който клубът може да атакува завръщане на европейската сцена или модернизация на стадиона си.

Само на 21 години Влахович се превръща в спортна звезда номер 2 на Сърбия. Все още неговата популярност отстъпва на тази на Джокович, но вече надминава съотборниците си Матич, Митрович, Тадич и Милинкович-Савич или звездите на НБА Йокич и Богданович. Разбира се освен шумотевицата около предстоящия трансфер, причина за това е и силното му представяне с национална фланелка. За по-малко от две години той изигра с нея 14 мача, в които отбеляза 7 гола. Преди три седмици той игра цял в мач в решителната световна квалификация Португалия – Сърбия (1:2). С тази победа съседите се класираха директно за финалите в Катар и изпратиха Роналдо и компания на много вероятен и кошмарен бараж срещу Италия.

Роден във време, в което Матея Кежман бе звездата на сръбския футбол, днес той е надежда на цялата нация като Джуд Белингам за Англия или Педри за Испания. За феновете на Фиорентина той е наследник на самия (свети) Габриел Омар Батистута. С дрибъла, физическата си доминация, заниманията с бойни изкуства и зрелищните голове извън пеналта още от детския футбол го сравняват с Ибрахимович. Очевидно това не му е било чуждо нито през годините в Земун, нито бяга от тежкото сравнение днес.

Преди няколко кръга Ибрахимович и Влахович вкараха по два гола за страхотното шоу на Фиорентина – Милан (4:3), а след мача шведът подари фланелката си на сърбина с автограф и посвещение. Този уикенд двамата отново бяха в стихията си – задна ножица на Златан за 1:1 с Удинезе и още два гола с поразяващата левачка на Душан за 4:0 срещу Салернитана. Влахович води при голмайсторите с 15 попадения в 17 мача, а страдащият от контузии Ибрахимович има 7 в 10. Ако сте забравили уюта на неделните следобеди със Серия А, горещо ви препоръчвам два мача идната неделя: Фиорентина – Сасуоло и Милан – Наполи. По обяд е шоуто на изгряващата звезда, а вечерта това на незалязващата. Златан още е тук, а компания вече му прави и Ибрахимович от Белград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !