Отнемат лиценза на Верея заради дългове?

OFFNews 14 април 2019 в 08:24 1740 0

Футболен клуб Верея почти сигурно ще остане без професионален лиценз за следващия сезон, прогнозира "Тема Спорт". Клубът е раздиран от финансови проблеми, като футболистите и треньорите сами признаха, че изобщо не очакват плащания до края на шампионата. Заралии дължат сериозни суми и на бивши свои играчи и служители.

На този етап се знае, че двама футболисти са осъдили клуба - Елиаш да Силва и Венцислав Бенгюзов, като съдът е разпоредил, че трябва да получат над 50 000 лева. Заведени са и други искове. Отделно Верея има дългове към НАП. Част от сумата е била погасена, но другата продължава да е изискуема. Заралии са получили допълнителен срок, за да изчистят задължението, но е малко вероятно това да се случи.

Това обаче не е единственият проблем пред клуба. В края на седмицата Верея е получил писмо от букмейкър, че се стартира разследване на мача с Етър на 29 март. “Болярите” победиха с 3:0 у дома. Писмото вероятно го има и в БФС. На заралии вече им беше наложена глоба от централата в размер на 5000 лева през февруари. Причината - сериозни съмнения за мачове с предварително уговорен резултат. Тогава бяха постъпили 3 сигнала от системата за ранно предупреждение на УЕФА, което доведе до санкцията. Ако има нови сигнали, то санкцията ще бъде удвоена, утроена и т.н.


Според чл. 46, ал. 1, т. 3 на Дисциплинарния правилник, ако даден клуб бъде уличен в неспортно противоправно влияние на развитието на резултата на футболна среща, се налага санкция в размер на 40 000 лева и преместване на отбора в по-ниско ниво (следващото по низходящ ред). В такава ситуация на клуба не се дава право да довърши настоящия сезон.

Допреди малко повече от две седмици във Верея се разпореждаха мними руснаци, които така и не излязоха на светло по време на неколкомесечния си престой. Около 25 март обаче почти всички чужденци напуснаха клуба, наред с руските “инвеститори”. Така в момента заралии доиграват сезона с българи, няколко юноши от школата, както и четирима чужденци, решили да останат - Курупис, Галбаев, Василиевич и Ризванович.

На 99% е сигурно, че Верея няма да участва в професионалния футбол през следващия сезон, независимо дали запази мястото си в елита по спортно-технически път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови