ПСФК „Черноморец“ върви към фалит, а Бургас може да загуби едноименния стадион

OFFNews - Бургас 29 ноември 2016 в 17:50 5585 0

Снимка burgas24.bg

Стадион "Черноморец"

Съдбата на ПСФК „Черноморец“ АД отдавна бе предизвестена, след като още преди две години стана ясно, че дружеството е натрупало грандиозни задължения към държава, община и частни кредитори. Казусът е АД-то, в който община Бургас притежава 50%, се задълбочи в края на миналата седмица, след като Съветът на директорите взе решение да го обяви в несъстоятелност. Участието на общината в дружеството е самият стадион „Черноморец“, който е апортната вноска. Въпреки че тъне в разруха, той е оценен на около 25 милиона лева. Цената му е доста по-висока, смятат общински съветници.

И до днес никой не знае колко точно са дълговете на дружеството. В края на миналата седмица, председателят на Съвета на директорите и един от собствениците Митко Събев свиква заседание. Двамата представители на община Бургас гласуват „за“ дружеството да бъде обявено в несъстоятелност. Иван Цанев и Мирослав Йорданов, обаче, не са уведомили никого за решението си и са го взели на своя глава, информираха на сесия днес общински съветници.

Така, заедно с гласовете на Митко Събев и Георги Мицов, дружеството преминава към процедурата, за което е изпратено уведомление до съда. Сега стадионът преминава в ръцета на имотната мафия, категоричен е общинският съветник Георги Дражев.

Този терен е 140 дка, на 15 мин. път от центъра на Бургас. В момента има вече промяна на ОУП, смесено застрояване. Това означава – кооперации, небостъргачи и каквото се сетите“, коментира Дражев.

Според кмета Димитър Николов, там категорично не може да се строят сгради, а единствено спортни съоръжения.
Иначе, Дражев настоя за използване на всякакви възможни лостове, съдебно обжалване, дори евентуално откупуване на собствеността, за да се спаси стадиона.

Проблемите обаче са много дълбоки, признава Константин Бачийски, председател на специално създадената за казуса „Черноморец“ комисия.

Недоумявам защо нашите представители са гласували по този начин“, каза Бачийски.

От 2014 г. досега, те са декларирали, че са изключени от управлението на дружеството, нямали достъп до документацията и не знаели какво се случва. През тази година са пуснали и нотариална покана, чрез която да им бъде осигурен достъп до документите на АД-то, но отново им е отказано. Бачийски, заедно със Златина Георгиева (директор "Правно-нормативно обслужване" в община Бургас) поискали да бъде изчакано с процедурата по несъстоятелност, за да се запознаят с реалното финансово състояние на дружеството. Въпреки това, представители на общината гласуват процедурата да се стартира. Нещо повече, Иван Цанев отговорил, че през цялото време той имал достъп до документацията.

Така хората, които са избрани, за да защитават правата на община Бургас, гласуват срещу тези права и в ущърб на общината, коментират съветници.

В общината имат информация за около 3.5 милиона задължения на ПСФК „Черноморец“, но за да се обяви едно дружество в несъстоятелност, те трябва да са по-големи от собствеността му. Тоест – поне над 25 милиона, на колкото е оценен стадионът. Община Бургас е и в ролята на кредитор, тъй като част от задълженията са и към нея. По неофициална информация, най-големият кредитор се явява и един от собствениците – Митко Събев.

Според съветникът Евгений Мосинов опциите са обжалване са невъзможни. Единствената възможност е да се преговаря с кредиторите, за да може общината да запази стадиона. Към варианта за преговорите са се насочили и от местната администрация.
Общинските съветници решиха днес да подадат сигнал до прокуратурата, която да провери кой и как е довел дружеството до фалит. А двамата представители на общината трябва да дадат отчет за това какво са свършили в съвета на директорите и как са пазили обществения интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови