Почина иранката, която се запали след забрана да гледа мач

OFFNews 10 септември 2019 в 15:54 2118 0

Иранската привърженичка на местния отбор Естеглал почина, след като преди седмица се самозапали пред съдилище в Техеран.

Тя е била предупредена, че може да лежи шест месеца в затвора за опит да влезе в стадион, за да гледа мач на любимия си отбор.

Жената е известна в социалните мрежи като "Синьото момиче" заради цветовете на клуба, който тя е подкрепяла.

30-годишната жена, коят представена с името Сахар, е починала в болница в Техеран. По нейното дело все още не е била произнесена присъда.

В Иран на жените е забранено да посещават футболни стадиони, въпреки че ги допускат да гледат на живо други спортове, например волейбол.

Преди около два месеца Хит в социалните мрежи станаха кадри на местно момиче, което гледа футболен мач през оградните решетки на стадиона.

Любопитното около кадъра е, че на него се виждат и множество мъже, които не й обръщат никакво внимание и не предприемат действия за изгонването й от стадиона.

Жените в Иран са с доста ограничени права, но пък за сметка на това шумно се борят за тях. Много от тях заобикалят забраните в родината си, като афишират присъствието си на спортни събития в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови