Приказката на Дани Олмо: От Еспаньол, през Барса и Динамо Загреб до рекордния трансфер

Днес младият испанец подписва с РБ Лайпциг за 40 млн. евро

OFFNews 24 януари 2020 в 13:56 3169 0

Тези дни хърватският шампион трябва да финализира сделката за продажбата на испанския си атакуващ халф Дани Олмо (21) в лидера на Бундеслигата РБ Лайпциг. Трансферната сума е рекордна за клуба, страната и региона – 40 млн. евро с бонусите. Как юношата на Барселона се оказва в Динамо, това се питат мнозина. В следващите редове ще откриете и отговора.

Приказката за Дани Олмо започва с хърватския мениджър Анди Бар, който познава бащата на Дани. Мигел Олмо е треньор със солидна визитка в испанската трета и втора дивизия. Още през 2010 година Бар е главният организатор на футболните кампове на Барселона в страните от бивша Югославия. В един момент Бар моли хората от Барселона да му изпратят за камповете един треньор, който да има „тежест“. Изпращат му Мигел, бащата на Дани. Това става само няколко седмици, след като Дани преминава от детския отбор на Еспаньол в школата на Барселона. Тогава Бар за първи път чува, че Мигел има син, който е невиждано талантлив играч.



Дани е бил на 13 години и половина, а мениджърът – в знак на благодарност към добрата работа на Мигел, кани момчето на хърватското море. Дани пристига с двама приятели, единият от които – Иван Алехо, днес играе за Кадис в Сегунда. Компанията остава десетина дни на приказния остров Крък, което показва какво доверие има семейство Олмо към Анди Бар, оставяйки тримата тийнейджъри при него на хърватското море.

Бар си спомня една случка от тази почивка:

- Един ден с Дани отидохме да купим понички и се пошегувах с момчето, което продаваше на плажа. Казах му: „Направи ни отстъпка, този малкият играе в Барселона“. Тогава момчето ми отговори: „Каква Барселона, ела ти, малкият, при нас в Динамо!“. Дани ме попита какво е казал продавачът, а когато му преведох, се засмя и обеща: „Добре тогава, ще дойда в Динамо“. По пътя добави: „Анди, ако дойда в Динамо, ще ти купя Ферари“.



Това се случва по времето, в което Дани вече е капитан на юношите на Барселона, един от двамата млади играчи от академията, които имат спонсорски договори с „Адидас“. Получава и повиквателна за националния отбор на Испания (U15), въпреки че е на 14. Тогава Барселона твърди, че той е тяхното бъдеще. Когато Дани се връща в Испания, те продължават да поддържат контакт, а след година Барса му предлага професионален договор. В него пишело, че две години Олмо трябва да играе за юношите, след това една в Барса Б, а в четвъртата задължително ще бъде качен в първия отбор.



Между другото, в договора имало някои параграфи, които семейството на Олмо не искало дa приеме. Щом се разчуло, че Дани не е пожелал да подпише договора с Барселона, се появяват Манчестър Сити, Реал, Атлетико…

Специален натиск оказва и Манчестър Юнайтед. Всичките тези велики клубове искали да се възползват от факта, че Дани не е подписал договор с Барселона. Младият играч обаче демонстрира разум и търпение. Заявява, че няма да ходи никъде и иска да остане в школата на Барселона, макар и без договор. Тогава Бар предлага преминаване в Динамо, обяснявайки на Мигел, че загребския клуб произвежда най-добрите играчи в света. Ясно е, че е говорил за Модрич, Едуардо, Манджукич, Ловрен, Чорлука… и за тези преди тях Шукер, Шимич, Бишчан…


Казва на семейството, че Дани ще бъде клубен проект за Динамо. Семейство Олмо пита чистосърдечно: „А, да – чували сме за този клуб, но какво е това?“ Изглеждали като, да кажем, хора, на които някой казва, че иска да заведе играч от Динамо в Афганистан. След края на този разговор семейството моли за малко време, в което спокойно да помисли и вземе решение за бъдещето на играча. Няколко дни по-късно Мигел се среща с мениджъра и му казва: „Анди, давам ти сина си, който обичам повече от всичко на света, давам ти го в ръцете. Дани ти вярва.“

Разговорът продължава на „Максимир“. На преговорите с боса на Динамо Здравко Мамич пристига Бар, заедно с още двама мениджъри – Божо Слишкович и Дуле Петкович. Тогава Мамич се обръща към Мигел с думите, които бащата е искал да чуе, а те, оказва се, са били истина. Мамич е откровен: „Мигел, в Барселона вашият син ще бъде пореден номер, а тук – в Динамо ще бъде наш проект!“. Днес можем да кажем, че Мамич е бил прав.



Веднага щом се връщат в Барселона, от Камп Ноу идва ново предложение за договор, което отново е отказано. Мигел е категоричен, че Дани и тръгва, но никой не казва в клуб отива. Следва една малко смешна история. Барселона започва да разпраща заплашителни мейли към Реал, Ман Юнайтед, Атлетико… В тях предупреждава, че така не трябва да се работи и че те не бива да си позволяват да крадат играча им. В Барселона си мислили, че някой от тези клубове се опитва да вземе Олмо. Писмата се изпращат във всички посоки, защото знаят, че всички тези клубове искат Дани. В мейлите Барса предупреждава тези клубове, че клубът ще започне да атакува техни млади таланти без договор. Динамо, разбира се, дори не им идва наум…


Няколко дни по-късно Дани пристига в Загреб и подписва с Динамо. Веднага след като е сложил подписа си, той получава sms от тогавашния му треньор. В съобщението пише: „Дани, остави всички тези глупости, къде си, в понеделник тренировката е в 10 часа.“

Разбира се, тогава всички е било свършено, Дани Олмо вече е бил играч на Динамо. През сезон 2014/15 играе за юношите на Динамо. В следващия сезон има 25 мача за дубъла на „модрите“ във 2.ХНЛ. За първия отбор на Динамо изиграва 77 мача, в които бележи 19 гола. Прави фурор през миналата година с националния отбор на Испания до 21 години, с който печели Евро 2019 и с Динамо в групите на ШЛ, особено в двубоите с Ман Сити.



Преди няколко часа той пристигна в Лайпциг, където днес трябва да премине медицински прегледи и да подпише мечтания договор. На летището в Загреб с него бяха най-близките му хора, сред които разбира се беше и Анди Бар. Приказката за тях двамата продължава в Бундеслигата, а Динамо може да се похвали, че е подобрил собствения си рекорд за трансфер на играч от източноевропейски клуб.

11-те най-големи трансфери на Динамо досега:
1. Марко Пяца - през 2016 г. в Ювентус за 23 млн. евро
2. Лука Модрич - през 2008 г. в Тотнъм за 21 млн. евро
3. Филип Бенкович – през 2018 г. в Лестър за 14,5 млн. евро
4. Едуардо Да Силва – през 2007 г. в Арсенал за 13,5 млн. евро
5. Марко Рог – през 2016 г. в Наполи за 13 млн. евро
6. Ведран Чорлука – през 2007 г. в Манчестър Сити за 13 млн.
7. Дарио Шимич – през 1998 г. в Интер за 11 млн. евро
8. Матео Ковачич – през 2012 г. в Интер за 11 млн. евро
9. Йосиф Брекало – през 2016 във Волфсбург за 10 млн.
10. Игор Бисчан – през 2000 г. в Ливърпул за 8,25 млн.
11. Деян Ловрен – през 2009 г. в Олимпик Лион за 8 млн. евро

В последните 20 години Динамо Загреб е продал играчи за над 200 млн. евро., отделно от това са приходите от участие в европейските клубни турнири: 5 участия в групите на Шампионската лига и още 8 в групите на Лига Европа.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови