Съдът в Лозана пусна ЦСКА-София в Европа

OFFNews 16 юни 2017 в 20:20 8336 0

Международният арбитражен съд в Лозана (КАС) пусна ЦСКА-София за участие в Европа, като счита клуба за легитимен участник в европейските клубни турнири. Клубът от Борисовата градина се обърна към съда след полученото в БФС писмо от УЕФА, че няма право на участие в три последователни сезона като нов клуб.

От решението на съда на практика се оказва, че подаването на жалбата е било безсмислено губене на време и пари.

В становището си КАС не уважава молбата на "червените" с обяснението, че те вече имат издаден лиценз за европейските клубни турнири от БФС и с наличието на такъв могат още тази година да участват в тях, тъй като УЕФА не го е оспорила.

Пред участието на ЦСКА-София има една последна пречка, за която алармира специалистът по спортно право Георги Градев. Клубният контролен финансов панел на УЕФА вече бил задействал процедура, в която се разглежда дадения от родната футболна централа лиценз на ЦСКА-София.

Именно този орган ще има последната дума дали да пусне "червените" в евротурнирите, или не. Очаква се решението да бъде взето до понеделник, когато предстои да бъде изтеглен жребия за първия квалификационен кръг. Според Градев именно тогава щял отнет издаденият лиценз на ЦСКА-София.

Коефициентът, с който ЦСКА-София ще участва в надпреварата в случай, че бъде допуснат, ще бъде този на фалиралото "червено" дружество от 2014 година - 4,175. По този начин финиширалият на четвърто място в Първа лига - Дунав (Русе) ще пропусне възможността да се завърне в европейските клубни турнири.

Какво ще се случи обаче окончателно, ще стане ясно едва в понеделник.

ВИЖТЕ РЕШЕНИЕТО НА СЪДА В ОРИГИНАЛ ТУК

Ето и пълния текст на решението на КАС по казуса: 

"Спортният арбитражен съд отхвърли молбата за временни мерки по жалбата на новосъздадения клуб ПФК ЦСКА София АД (ЦСКА-София) срещу Европейската футболна централа, свързано с решение на УЕФА от 29 май 2017 г.

В това решение УЕФА отказва молбата на ЦСКА-София за изключение от т.нар. "тригодишно правило". Т.е., правилото, според което желаещият да получи лиценз за Европа клуб трябва да е регистриран член на УЕФА в последните три години.

Като следствие, Европейската футболна централа индикира, че ЦСКА-София няма да може да кандидатства за лиценз за клубните ѝ турнири за сезони 2017/2018 и 2018/2019.

Молбата на клуба за временни мерки беше отхвърлена, като се взима предвид, че властите на УЕФА не са решили да отхвърлят решението, взето впоследствие от Българския футболен съюз да даде лиценз на ЦСКА-София да участва в турнира Лига Европа през сезон 2017/2018.

Вследствие на това, към днес, 16 юни, българският клуб е легитимен участник в сезон 2017/2018 на Лига Европа и няма никакъв риск от това, да получи непоправими щети. Следователно, искането да се предприеме действие срещу УЕФА, която да попречи на ЦСКА-София да участва в Лига Европа през настоящия сезон, е отхвърлено", написаха от КАС в прессъобщение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews