Шахматната сензация Нургюл Салимова се възхищава на Ети Стефанова

OFFNews 06 март 2019 в 10:01 2546 0

15-годишната шахматна сензация Нургюл Салимова се прицели в постиженията на бившата световна шампионка Антоанета Стефанова. Ученичката продължава да впечатлява всички специалисти в древната игра с невероятния възход. Тя е 57-а в световната ранглиста за жени с рейтинг 2414.

Успехите й на дъската са много солидни. Спечели световната титла за момичета до 12 г, а през 2017-а стана държавна шампионка при жените.

"Антоанета Стефанова е една от най-любимите ми шахматистки - разказва Салимова пред "България Днес. - Виждала съм я само веднъж, бях на 6. Помолих я за снимка, а тя с усмивка прие. Много се надявам, че скоро ще достигна нейното ниво."

През последните седмици Салимова даде куп интервюта. Тя не се притеснява от медийното внимание, а графикът й е строго разпределен за тренировки.

"Как ми се отразява интересът, ще си проличи на следващия ми турнир - загадъчно споделя шахматната сензация. - От 9 март ще участвам на състезание в Прага. Месец по-късно ми предстои европейското първенство за жени в Анталия."

Натовареният режим я отличава от нейните връстници.

"Обичам шаха и ми е интересен. Рядко се случва да ми омръзне. Моите връстници отдавна спряха да ми предлагат игри", признава Салимова.

Младата шахматистка определя себе си като трудолюбива, амбициозна и упорита. "Опитвам се да науча нещо ново всеки ден и най-важното е, че никога не се отказвам", категорична е Нургюл. Тя научава шаха на четири години.

"Доста е трудно финансирането на моето развитие, но съм благодарна на родителите ми, които вече 11 години ме подкрепят по всякакъв начин - добавя Салимова. - Получавала съм подкрепа и от частни лица, от община Бургас и община Опака."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови