Скандал надвисна над мача ЦСКА 1948 - ЦСКА в Бистрица

OFFNews 09 март 2023 в 18:43 2576 0

ЦСКА

Снимка Официален сайт на ЦСКА

Дано всичко мине мирно в неделя

Огромен скандал се заформя около предстоящия в неделя мач от Първа лига между ЦСКА 1948 и ЦСКА, който е предвиден да се проведе на стадиона във витошкото село Бистрица.

Поради малкия капацитет на съоръжението от ЦСКА 1948 първоначално обявиха, че ще отпуснат едва 250-300 билета за гостуващите фенове на цена от 30 лева.

Привържениците на ЦСКА обявиха бройката за много малка и днес излязоха с декларация, че изобщо няма да влизат в стадиона, а ще проследят срещат отвън. Това обаче създава рискове за обществения ред, тъй като стадионът в Бистрица е в началото на селото, няма голям паркинг и през уикенда трафикът е интензивен. Кметът на район Панчарево Николай Гюров призова футболните власти да преместят мача и посочи националния стадион "Васил Левски" като най-подходящото в случая място.

От МВР изразиха същото мнение.

"За 12 март е предвидена футболна среща между отборите на ПФК ЦСКА 1948 и ПФК ЦСКА-София, която е планирана да се проведе на стадион "Витоша" в село Бистрица. След детайлен анализ на факторите - капацитет на селището, на спортното съоръжение, очаквано масово посещение от зрители, от МВР е преценено, че мероприятието носи висока степен на риск от нарушаване на обществения ред и безопасността на гражданите", се казва в изявление на МВР.

"Това становище е било представено на заседание на междуведомствената експертна работна група, включваща представители на ГДНП и БФС за определяне на степента на риск на срещите от футболните първенства и турнирите в България, проведена на 6 март. По същата причина от ръководството на СДВР на 6 март е изпратено писмо до Българския футболен съюз, последвано от друго, изпратено на 8 март от ръководството на ГДНП.

И в двете писма категорично се заявява позицията подобни футболни двубои да се провеждат на съоръжения, отговарящи на регламента за рискови срещи, което би позволило гарантиране на сигурността на гражданите и обществения ред. Същата позиция е изразена и от ръководствата на двете дирекции на среща с БФС, проведена днес, 9 март, като протоколът от срещата на мeждуведомствената група е подписан с "особено мнение" от представителите на ГДНП-МВР", пише още в изявлението.

Сега топката е в полето на БФС, където трябва да решат дали да угодят на един клуб или да се съобразят с институциите.

Междувременно и от ЦСКА разказаха хронологията на събитията с публикация в официалния си сайт.

"БФС не промени решението си мачът ни на 12.03. да се проведе в Бистрица. Изразяваме недоумението си от тази твърда позиция, предвид следните фактори:

1. Официалното становище на СДВР и ГДНП е, че двубоят е рисков с опасност от ексцесии. В официално писмо, входирано във футболната централа, полицията дава мнение срещата да не се провежда в Бистрица от опасения, че не могат да се гарантират редът и сигурността на посетителите и жителите на района.

2. Кметът на Бистрица – г-н Самуил Попов, с официално писмо, входирано до БФС, също изразява своите притеснения и счита провеждането на мача за „изключително рисковано за обществения ред и сигурност“, а стадиона определя като неподходящ.

Бихме искали да информираме и за следното:

1. Представител на БФС на вчерашната официална среща между ЦСКА, клуба домакин и полицията не присъства, което намираме за крайно безотговорно.

2. Единственият аргумент, който получихме в защита на съвместното решение на футболната централа и клуба домакин, беше „запазване на спортния феърплей“. Като примери бяха изтъкнати проведените срещи с „Левски“ и „Лудогорец“ в Бистрица. Тези сравнения намираме за нелепо оправдание. Нашите многохилядни фенове приемат лично съществуването на клуб, създаден с цел да пречи, провокира и краде историята на ЦСКА, затова и отношението към тима от Бистрица се изразява много по-бурно и страстно. Това от своя страна покачва риска по време на мачове между двата отбора. И докато на ст. „Българска армия“ условията позволяват провеждането на мача поради големината, обезопасеността и най-вече липсата на гостуваща агитка, то на малкия стадион в Бистрица всички предпоставки за ексцесии са налице.

3. Клубът от Бистрица предоставя 250 билета за феновете на ЦСКА на цена от 30 лв. Пропуски за останалата част на стадиона няма да бъдат пускани в свободна продажба, а ще се купуват срещу предоставяне на лична карта от офисите на клуба. Определяме това решение като иноваторско, предвид това, че едва ли има друг клуб в света, който да не продава билети на фенове, които не познава лично. Но това пък е единственото, което можем да си обясним в цялата тази нелогична ситуация", пишат от клуба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови