Скандал разтърси Нидерландия заради прекратяването на футболното първенство

OFFNews 25 април 2020 в 15:02 3060 0

Голям скандал разтърси обстановката в Нидерландия след решението на местната футболна федерация да прекрати първенството.

То беше продиктувано от правителствения декрет, който забранява публичните прояви до 1 септември, което прави опитите за завършване обречени. Прие се, че временното класиране е крайно, а шампион няма да бъде излъчен.

Въпреки това се надигна недоволство и то основно от клубове, които са били на границата или близко до зона Европа.
Един от тях е Утрехт, който иска да съди холандските футболни власти.

Аякс водеше в класирането пред АЗ Алкмаар и въпреки че не е обявен за шампион ще влезе директно в Шампионската лига. Клубът нарече решението "разбираемо, тъй като футболът не е приоритет в тази ситуация".

АЗ Алкмар може да се класира за Шампионската лига чрез плейофите, докато Фейенорд, ПСВ Айндховен и Вилем II ще участват в Лига Европа.

Но Утрехт, който беше шести в първенството само на три точки зад Вилем II и трябваше да играе с Фейенорд на финала за Купата на Холандия, не е съгласен с решението.

Шефът на клуба Тийс ван Ес заяви, че това е "черен ден за футбола" и каза, че в решенията на федерацията "липсва прозрачност и обективност". Сега той планира да се обърне към съда, но холандски правен експерт заяви, че това няма да доведе до нищо.

"Съдия в Холандия трудно ще вземе предвид спортните аспекти, а главно ще вземе решение относно процедурата", заяви Марджан Олферс пред телевизия NOS.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови