След 40 години забрана жени в Иран отново присъстваха на футболен мач

OFFNews 12 ноември 2018 в 16:20 1460 0

Голяма стъпка напред в борбата за правата на жените беше направена в Иран. В страната след близо 40 години забрана жени бяха допуснати да посетят футболен мач. Това се случи по време на финала на азиатската Шампионска лига между местния отбор Персеполис и японския Кашима на стадион „Азади“, където е имало повече от 80 хиляди фенове.

Това е прецедент в най-новата история Иран, след като от ислямската революцията през 1979 г. насам, жените спазват строги правила като покриването на косите си с хиджаб, скромното облекло, забрана за употреба на алкохол, забрана да присъстват на спортни събития, в които участват мъже и др.

От години обаче повечето от жените там са далеч от убеждението, че задачата на една жена е да стои вкъщи, да слуша мъжа си и да ражда деца. А тези, които се борят за правата си, често живеят опасно.

Това се потвържадава и през март тази година, когато 35 жени биват задържани за опит да влязат на футболен двубой.

Отпорът срещу строгите закони на иранките обаче не спира. През 2017 г. Масих Алинежад е жената, която създава инициативата „Бялата сряда”. В знак на протест всяка сряда хиляди иранки се обличат в цвета на мира, за да покажат, че не са се отказали да се борят за правото си на избор. Тогава подкрепа получават и от мъже, които носят бели дрехи, застанали до своите съпруги, рамо до рамо със своите сестри, майки, приятелки.

По време на протестите в столицата Техеран в началото на тази година жени демонстративно свалят забрадките си и публикуват снимки в социалните мрежи. По-късно полицията обявява, че няма да арестува жените, които не са с прикрити коси.

Напредък от страна на властите се е забелязъл и по време на световното първенство в Русия, когато на жените им е било позволено да гледат на голям екран изявите на националния отбор срещу Испания на стадион "Азади".

Според данни на агенциите повече от 500 жени са се осмелили да влязат на футболната среща в Техеран. Повечето от тях са били жени и близки на футболистите. Преди влизането им обаче те са преминали през три проверки за безопасност и са били отделени в определена част на съоръжението.

Посещението на жените на футболния мач се счита за „жест“, който се разглежда като стъпка към евентуално прекратяване на забраната. От ФИФА също работят с Иран, в опит да сложат край на забраната.

На терена японският Кашима Антлърс спечели трофея за първи път в историята си и ще участва на световното клубно първенство. Двубоят в Техеран завърши 0:0, но японците бяха спечелили с 2:0 в първата среща у дома.

Въпреки успеха на японците, случващото се на трибуните се оказва много по-интересно от събитията  на терена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови