Словения с първа победа в Тур дьо Франс

Фрум мина с отличен предпоследната опасност, Ару отпадна от битката за Жълтата фланелка

ОFFNews 19 юли 2017 в 19:43 2576 0

Снимка ASO

Примож Роглич (LottoNL-Jumbo) донесе историческа първа победа за Словения на Тур дьо Франс. Новобранецът беше част от група, която се откъсна рано. В уникален стил той атакува финалното изкачване на Кол дю Галибие - най-високата точка на цялата обиколка - 2 645 метра. И натрупа преднина от над минута, която задържа при стръмното спускане до финала.

За втората позиция, даваща бонуси, се сбориха все асове от челото. Ромен Барде (AG2R La Mondiale) опита няколко атаки още на изкачването, но не му останаха свежи крака за финала. Това позволи на колумбиеца Ригоберто Уран (Cannondale-Drapac) да вземе второто място и ценни 6 секунди бонус. Трети финишира Крис Фрум, носителят на Жълтата фланелка и тотален фаворит.

Така се стигна до уникалното положение, в което Уран и Барде се изравниха на второто място в генералното класиране на 27 секунди от аса на Sky. Големият губещ днес е Фабио Ару. Италианецът от Астана закъса още при атаките на Барде при изкачването. И въпреки че няколко пъти догонваше сам и положи невероятни усилия, без помощ от съотборник сдаде второто място.

Ару вече е четвърти  на 53 секунди от лидера. Последният планински етап е утре. Това е и последният шанс някой да  застигне Фрум, който днес не се даде на тежкото изкачвате. След това възможностите за успех срещу британеца отиват в сферата на фантастиката.

Извън битката за първите места етап номер 17 ще бъде запомнен с две неща. След падане се отказа Марсел Кител, който спечели със спринт пет етапа в състезанието тази година.

Френският президент  Еманюел Макрон пък посети лично състезанието днес. Той се качи в една от колите за последните 65 километра.

Класирането днес


1. Примож Роглич LottoNl-Jumbo 5:07:41
2. Ригоберто Уран Cannondale-Drapac 0:01:13
3. Крис Фрум Team Sky
4. Ромен Барде AG2R La Mondiale
5. Варен Баргил Sunweb 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови