София, Пловдив, Варна и Бургас могат да домакинстват на Евро 2028 и Мондиал 2030

Боби Михайлов призна, че нашата държава е най-зле откъм стадиони

OFFNews 25 февруари 2019 в 14:28 1268 0

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев сподели, че София, Пловдив, Варна и Бургас могат да приемат мачове от Евро 2028 и Мондиал 2030.

Както е известно, нашата страна ще кандидатства за големите футболни форуми заедно със съседите ни Румъния, Сърбия и Гърция. Днес имаше среща между представители на тези държави в Бояна.

В срещата взеха участие представители на Спортните министерства на четирите страни - министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей, както и представители на четирите Футболни федерации - президентът на Румънския футболен съюз Разван Бурлеану, изпълнителният секретар на футболната федерация на Гърция Алексис Дедес и вицепрезидента на Сръбската футболна асоциация Марко Пантелич.

"Обменихме доста данни и информация. Коя страна, каква готовност има, още е рано да се каже. Това ще се разбере на следващата среща в Солун. Всички правителства са взели този проект насериозно. До края на годината трябва да се вземе решение за официализиране на кандидатурата. На етап проучване на възможностите сме.

Летищата в София, Варна и Бургас са на добро ниво. Наясно сме какво трябва да направим. Тази кандидатура, която включва партньори от четири държави, е много сериозна.

Днес се обединихме около общ текст на меморандум за разбирателство между четирите правителства, за да учредим Организационен комитет за издигане на кандидатура за Мондиал 2030 и Евро 2028

Ще имаме възможност да ви дадем много подробна информация, след като мине срещата в Солун. Провел съм срещи с кметовете на София, Пловдив, Варна и Бургас. Извън тези четири града, няма кой друг да отговори на изискванията за такива първенства", каза Кралев.

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов също участва в днешната среща и призна горчивата истина. Шефът на БФС сподели, че колкото и да не му се иска, нашата държава е най-зле откъм стадиони за такъв форум.

"За Евро 2020 кандидатствахме със София. Нашата кандидатура не беше приета. Сега промяната е в подкрепата на правителството. Мен най-много ме интересуват стадионите, защото нямаме нито един нормален стадион, дори и "Васил Левски". Новите стадиони ще останат за нашите деца.

Не съм в позиция да давам оценки на моите колеги и техните страни. Но според мен Румъния е най-близо, защото ще има четири мача от Евро 2020. Имат нови стадиони в Букурещ. Сърбия има много проекти, започва нов национален стадион с осигурено финансиране. Гърция ще реконструира "Олимпийски стадион" в Атина, ПАОК ще увеличи капацитета, имат нов стадион в Крит. Колкото и да ми е неприятно, ние сме най-зле", сподели Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови