Стилиян Петров: В Лудогорец напипаха модела

OFFNews 30 септември 2018 в 15:43 4084 0

Бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров даде интервю за предаването "Код Спорт" по ТВ+. Стенли говори по широк кръг от теми, като признава също така, че е получил обаждане с предложение за пост от български клуб. В момента Стилиян е изключително ангажиран с фондацията си за борба с рака, след като той самият преживя борба с левкемия.

"Ще дадем надежда на всички, които се борят с тази коварна болест. Посещавам често болници. На всички пациенти им е интересно. Някои тепърва започват лечението си. Незнанието ги плаши много. Когато някой, който е преминал през всичко това, физически застане пред тях и им покаже, че е възможно... Ще бъде трудно, но винаги трябва да си силен и да вярваш в това, което искаш да постигнеш. Ако успееш, изглеждаш така, както съм аз в момента. Перфектно е да ме видят, че съм жив, здрав. След такива лечения също има живот и можеш да продължиш с живота, който си имал преди. За съжаление всеки ден някой се разболява от тази болест", казва Стилиян Петров. В момента той също така набляга на образованието, за да може един ден да се посвети на мениджърската професия.

"Завърших "А" лиценза си. Другата година започвам "Про" лиценза. Наравно с това започнах и висше образование "Администрация и бизнес в световния спорт" чрез УЕФА. Всичко е на английски, което го прави още по-трудно за мен, но аз никога не съм се плашил от такива неща. Тази програма ми дава възможност да уча футбола от другата страна. Когато бях футболист, всичко беше уредено. Отиваш на тренировка и всичко е направено.

Никога не се интересувахме как работи техническият, спортният директор или секретарката. Но сега съм от другата страна и е много интересно", споделя Петров. Той признава, че е отклонил вече няколко предложения, включително от България, за завръщане във футбола, за да си спести стреса, на който ще бъде евентуално подложен. За финал той се спира и на темата за присъствието на много чужденци в отборите, както у нас, така и в големите европейски първенства.

"Това е голям проблем за българския футбол. Собствениците на Лудогорец напипаха един модел, който работи за тях. Футболът се превръща в бизнес. За тях това е един добре разработен бизнес модел. За съжаление това не е добре за българския футбол, защото не играят много българи. А искаме най-добрите българи да играят в този отбор, да постигат победи и да играят в Шампионска лига или в Лига Европа.

А в състава са един или двама най-много, което е разочароващо. Но това е моделът на собствениците. Лудогорец е български отбор. Говорих си с Йохан Мялби и той каза, че ги е гледал няколко пъти, много ги харесва и имат много силни футболисти. Така че когато се каже български отбор, те знаят Лудогорец, че играе добре и има добри футболисти. Но за съжаление няма българи", завършва Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови