ЦСКА тръгва на война за тв правата, сезира УЕФА за Домусчиев

OFFNews 06 юли 2019 в 09:12 2962 0

Ръководството на вицешампиона ЦСКА е изпратило ултимативно писмо до БФС, с което иска преразглеждане на договора за телевизионните права през новия сезон, съобщава "Труд".

Причината е четворен конфликт на интереси в контракта на централата с фирмата носител на правата - "Футбол Про Медия". По тази причина "червените" афишират намерение да сезират и УЕФА.

В своето писмо до БФС клубът доказва с данни от Търговския регистър, че Кирил Домусчиев управлява Лудогорец като участник в Първа лига и Купата на България, държи телевизионните и рекламни права на първенството чрез своята фирма "Футбол Про Медия", вече е собственик на излъчващата първенството "Нова Броудкастинг Груп" и четвърто - член е на изпълнителния комитет на БФС. Договорът за тв правата е подписан на 9 февруари 2015 година и важи за всички сезони до 2021-а.

"Четворният конфликт на интереси води до създаване на монополна позиция на едно лице в сферата на българското футболно първенство", пише в "червеното" писмо. - С цел защитаване на интересите си ЦСКА ще предприеме действия по сезиране на компетентни за тази за тази цел Европейски органи и УЕФА.

С оглед на всичко изложено дотук, моля да уважите нашето желание за сключване на договор за предоставяне на телевизионните и рекламните права за футболните срещи, в които участва ЦСКА, с друга телевизия, избрана от нас".

Във въпросното писмо ЦСКА изказва и твърда готовност да поеме задължението да предоставя на договорна основа процент от постъпленията си на БФС и на другите футболни клубове, срещу които ЦСКА участва в мачовете от Първа професионална лига, Купата на България и Суперкупата на България от сезон 2019/2020 г. занапред. "Червените" не конкретизират коя телевизия е готова да излъчва мачовете им, но явно вече има предварителни сондажи по темата.

От клуба са отказали пред "Труд" коментар на писмото, като нито са потвърдили, нито са отрекли, че по въпроса с телевизионните права вече е имало две срещи на най-високо ниво с вечния съперник Левски. Ако това е факт, е възможно за първи път в историята двата най-популярни отбора в България да направят единен фронт в защита на своите икономически интереси.

Не е тайна, че мачовете от родното първенство без тяхно участие не генерират финансови приходи. Но новите собственици на клуба от "Герена" явно внимателно ще прецизират позицията си и ще претеглят своите интереси.

Платените спортни канали на Нова телевизия Диема Спорт изпитваха сериозни затруднения в първата година на съществуването си, когато ЦСКА играеше в Трета лига, и двубоите му се излъчваха по Канал 3.

В същото време стана ясно, че bTV Action ще излъчи пряко мача на ЦСКА от първия квалификационен кръг на Лига Европа срещу Титоград във вторник от 20:30 часа.

Отборът на ЦСКА за новия сезон ще бъде представен официално днес от 19.00 часа. „Червените” ще изиграят последната си контрола срещу Вихрен Сандански на „Българска армия”. Очаква се всички нови играчи да вземат участие в спаринга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови