Тодор Батков дари 10 000 лева на Левски

Трябва мощен спонсор, а не "бащица“ в клуба

OFFNews 18 февруари 2020 в 11:21 1685 0

Бившият собственик на Левски Тодор Батков разкри, че е дарил 10 000 лева, помагайки на 26-кратните шампиони на България.

Адвокатът гостува в предаването "Тази сутрин" по bTV и призова за обединение в "синята" общност и през сълзи заяви, че е свикнал тима да печели титли и това чувство му липсва.

"Много съм впечатлен от събраните дарения. Магията Левски продължава да работи. Очевидно е голямото желание. Нормалното състояние в Левски по модела на "бащица“ на този етап не може да съществува. Трябва да се търси баланс. Държавата да поеме част от разходите, да поеме школата. Премиерът даде такъв анонс. В тежката ситуация ще продължи акция за събиране на пари. Държавата издържа и други тимове, като Берое и Ботев Враца.

Левски е на принципа "бащица" от август 1988 година. Очевидно през цялото време е била подценявана възможността максимално да се разтвори ветрилото за събираме на приходи. Преди пазарът в България бе много беден. Сега сме 2020 година. Всеки ден чуваме по телевизията, че се дават надбюджетни средства за разни неща. Какво пречи да се дава малко и за футбола – не за заплати на футболисти, а за школата, това са нашите деца. Въведоха се дублиращи отбори, отказахме се, въведе се правилото в състава да участват 1-2 юноши и от това се отказахме", каза Батков.

Бившият собственик на Левски коментира вероятността за фалит на клуба, както и предложението на Цветомир Найденов да стане спонсор при условие, че "сините" сменят своя собственик.

"Ако са верни цифрите, които излязоха в интернет пространството, фалирането е възможно, малко вероятно, но възможно. Очевидно трябва мощен спонсор, а не "бащица“. Левски е марка, може би най-скъпоструващата. Нищо против нямам господин Найденов от efbet, но условието, което той постави е обидно. Малко е прекалено. Едва ли не иска ключа от спалнята. Акционерът е в затруднение. Той не е в България. Същото е и с Васил Божков. Не е редно да се поставят такива условия. От бизнес гледна точка аз не виждам проблем Левски да е рекламен носител на марката efbet. Най-вероятно има и други спонсори.

Прехвърлянето на собствеността го прави лично собственика или упълномощено от него лице. Виждате колко условия стават. Акциите са поименни. Именно затова условието на efbet не е изпълнимо. Ако погледнем на марката Левски като бизнес случай, аз мисля, че тя си струва за един голям букмейкър.

14 години така или иначе бях начело на Левски, след това 11 години бях президент. Левски е част от живота ми. Не бях ходил на мач от този със словенците (Марибор), където отпаднахме от Лига Европа. Аз съм преживял подобна ситуация в Левски. Първо 2000 година, когато изгониха Майкъл Чорни, а по-късно се разболя от неизлечима болест. Той продължи да инвестира и Левски беше в добро състояние. Спечели поредни титли. 2004 година пролетта, въпреки че спечелихме делата, му издадоха нова заповед за забрана, той се оттегли, беше студен душ за нас. Тогава имахме доходи. Взехме доста големи комисионни, но ситуацията беше доста подобна. Около 46 милиона мои пари дадох, спечелени от мен и мои корпорации. Тогава Левски имаше по-балансиран отбор. Имах подкрепа от Станимир Стоилов и Наско Сираков. Казах на футболистите, че Господин Чорни вече го няма и намалявам заплатите им двойно. Тогава капитанът Елин Топузаков стана и каза "няма нищо", подписваме се всички.

Купих си карта за мен, сина ми и дарих 10000 лева. Трябват поколения или бурно развитие на България, за да големите клубове да не са застрашени от такива работи. Схемата на приходите е правилна. На първо място са билетите и картите, после тв права, на трето място мърчандайз и после следват приходи от евротурнири.

Познавам се е Божков от 25 години. От него съм чувал, че е привърженик на Левски. Разбирахме се, не се обичахме особено когато бяхме конкуренти. ЦСКА успя да стане шампион два пъти под негово ръководство, Левски – четири при мен. За всички е ясно, че той беше водеща фигура в хазарта. За мен той е чужд, както и строителния бизнес. Контактите са ми били покрай футбола.

Единият аспект (да се стигне до тежката ситуация в Левски) е национализацията, което е безпрецедентно в най-новата история на България, и другото е действията на Прокуратурата, но те са в пълното си право, въпреки че минава всякакви граници. Нарушават се много принципи в правото. Не е тайна, че тези такси, които му търсят не са данъчни задължения и те не подлежат на обезпечаване и предварително събиране. Вчера са издали актовете в комисията на хазарта. НАП, изпреварвайки всичко, започна да налага запори върху сметки.

В средата на 2015 се оттеглих, господин Тонев дойде през 2011 година с много хъс, душа и сърце. Благодарение главно на него ние тръгнахме да изграждаме сектора. Да, излъгаха ни строителите, но трибуната остава за поколенията. Когато ти гори плевнята, ти спасяваш къщата и децата. Драги левскари, моментът е доста тежък за любимия клуб, дайте да загърбим споровете, да се обединим и да продължим да помагаме кой с каквото може. Няма как Левски да го няма. Аз бях свикнал да вдигам купи – 16 съм спечелил. Напоследък ми липсва тази емоция, но това е част от вътрешния ми свят.

Убеден съм, че Иво Тонев ще помага, не съм говорил с него. Фактът, че Спас Русев си поиска парите, които е дал на Левски е необходимо зло, аз почтено обаче капитализирах моите вземания в акции и по този начин паднаха задълженията към клуба. Опростих задълженията на клуба към мен. Прехвърлих акциите символично за един лев. Последните години бяха мъка. Имахме един малък кредит от българска банка, който ни излезе през носа. Платихме го, марката никога не сме залагали, даже ние водихме война за нея. Спечелихме тежки дела", сподели Батков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови