УЕФА даде краен срок за подновяване на първенствата

OFFNews 28 април 2020 в 15:16 2318 0

Европейските футболни лиги получиха краен срок до 25 май да информират УЕФА за плановете си за бъдещето на сезон 2019/2020, съобщава Ройтерс.

Футболът в почти всички първенства на Стария континент е спрян от средата на март заради пандемията от коронавирус и все още няма яснота кога ще стартира отново.

От друга страна УЕФА иска да започне планирането на програмата си за следващия сезон, който трябва да завърши с финалите на европейското първенство по футбол, което също беше отложено с година заради разпространението на Ковид-19.

В писмо до националните федерации президентът на централата Александър Чеферин пише, че всяка лига, която реши да не довършва сезона, трябва да предостави списък на базата на спортни критерии с отборите, които се класират за евротурнирите за сезон 2020/2021, като това също трябва да стане до 25 май.

От УЕФА не крият желанието си всички първенства да бъдат доиграни до края на юли, а това да даде възможност за довършване на Шампионската лига и Лига Европа.

Междувременно стана ясно, че Българският футболен съюз ще получи помощ от 4,3 милиона евро от УЕФА заради кризата с коронавируса.

Евроцентралата обяви на официалния си сайт, че отделя 236.5 милиона евро в помощ на 55-е национални футболни федерации на Стария континент заради пандемията от коронавирус.

"Нашият спорт се изправя срещу безпрецедентно предизвикателство, доведено от кризата с Ковид-19. УЕФА иска да помогне на членовете си да се справят по начин, които сметнат за най-подходящ в специфичните условия. Затова решихме да отпуснем по 4,3 милиона евро на всяка асоциация, които ще бъдат платени до края на този и следващия сезон", се казва в съобщението на УЕФА.

Финансирането обичайно е насочено за покриването на текущи разходи на отделните централи и в помощ на развитието на определени вътрешни програми и развитието на специфични области във футбола на местно ниво.
Този път, обаче, всяка федерация ще може сама да определи за какво да изхарчи получените средства зарази кризата с Ковид-19, която спря футбола от средата на март.

Сумата е отделена от програмата на УЕФА за развитие на футбола "Хеттрик", която беше стартирана след Евро 2004, а средствата в нея се акумулират от приходите от провеждането на континенталните първенства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови