УЕФА потвърди учредяването на нов турнир

OFFNews 03 декември 2018 в 17:18 2019 0

Снимка Facebook: UEFA

Ще има трети европейски клубен турнир. Засега името му е "Лига Европа 2" и ще стартира през 2021 година, съобщава BBC.

Един английски отбор ще се включи от плейофите на новия турнир, а шотландските клубове може да не участват в Лига Европа след евентуалните размествания.

Като част от цикъла на УЕФА 2021-2024, Лига Европа ще бъде с двойно по-малко отбори и ще има допълнителен плейоф между груповата фаза и осминафиналите. Новият турнир ще се провежда в четвъртък, заедно с Лига Европа.

Шампионът на всяка страна ще продължи да участва в Шампионска Лига, но само отбори от топ 15 в ранглистата на УЕФА ще могат да участват в квалификациите или в груповата фаза на Лига Европа.

Това означава, че отборите от страни, които са след 15-то място - което към момента включва Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, изключвайки шампионите, ще участват в квалификациите на новосформирания турнир.

Новата надпревара ще има абсолютно същия формат като на Лига Европа - 8 групи от 4 отбора, като победителите от всяка група продължават напред, а плейофите след групите ще включват отборите завършили на второ място в отделните групи и тези завършили на трето в Лига Европа. Победителят в новия турнир ще печели участие в Лига Европа през следващия сезон.

Президентът на УЕФА, Александър Чеферин заяви: "Новото състезание ще направи европейските клубни турнири още по-приобщаващи. Ще има повече мачове за повече отбори, и повече федерации ще бъдат представлявани в груповата фаза". Поне 34 държави ще имат представители в ЕКТ в сравнение със сегашните 26.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови