Уилфред Ндиди и Келечи Ихеаначо – две контрастиращи съдби

Стефан Йончев 14 януари 2020 в 18:36 1114 0

Въпреки последните 2 загуби, Лестър все още се радва на най-добрия си старт във Висшата лига. Дори по-добър от историческия шампионски сезон преди 4 години.

Заемайки трето място във временното класиране само зад лидерите Ливърпул и шампионите Манчестър Сити, Лестър отново са сред топ клубовете в Англия, играейки много отворен атакуващ футбол и са отбелязали цели 47 попадения. Голям принос за тази статистика има ѝ рекордната победа с 9-0 срещу Саутхемптън през октомври.

Имайки предвид лощата форма на традиционните отбори в борбата за Шампионска лига като Арсенал, Тотнъм и Манчестър Юнайтед и широчината в състава на Брендън Роджърс, то Лестър най-вероятно няма да има проблеми да се завърне във най-големия турнир в Европа за сезон 2020/2021.

Може би един от основните козове в ръката на лисиците е нигерийския вътрешен халф – Уилфред Ндиди. Привлечен от белгийския Генк през 2017 с цел запълване на голямата „дупка“ в центъра на терена оставена от напускането на Н'Голо Канте, Ндиди успя да отговори на големите очаквания и се превърна в един от най-добрите на своята позиция във Висшата лига.

Небето е граница за Ндиди

Първият сезон на Ндиди беше сравнително добър, но имайки предвид, че се намира в нов отбор и ново първенство имаше и някой слаби мачове, но миналата година и досега по време на тази кампания, той е просто безупречен. Доказателство за важността на нигериеца е и фактът, че в негово отсъствие, Лестър изгубиха последния си мач срещу Саутхемптън. Когато е на терена, той успява да разбие играта на противника, да създава атаки, да контролира халфовата линия и да допринася с голове.

Само на 22 години, изглежда, че небето е граница за младия полузащитник и няма да е изненада, ако някой от топ клубовете в Европа вече са приготвили сериозни суми за да го имат в състава си. Най-често спрягано е името на Арсенал, но се споменават и други големи европейски грандове.

Различна е обаче съдбата на друг млад нигерийски футболист в състава на Лестър - Келечи Ихеаначо. Той беше привлечен на Кинг Пауър Стейдиъм заедно с Ндиди, след като изгради репутация на голаджия в Манчестър Сити.

Дебютът на младия нападател във Висшата лига беше изключително силен като той счупи няколко рекорда като най-важният от тях беше ‘футболиста с най-добър показател голове спрямо изиграни минути’. Към края на 2016 след 19 гола в 18 мача като титуляр, по всичко личеше, че Ихеаначо ще е новия наследник на Агуеро.

Ограничени възможности за Ихеаначо

Макар и невероятните показатели, Ихеаначо не получи достатъчно шансове за изява в Сити, където Гуардиола постоянно разширява състава и преместване в Лестър изглеждаше като доста добро решение за младия нападател.

Очакванията бяха там да заформи добро партньорство с Варди и да се превърне в истинска машина за голове. Но очакванията не бяха оправдани. Той изигра общо 16 мача през първите си 2 сезона при лисиците и няколко за ФА Къп не блестеше като имаше доста спекулации, че ще бъде продаден през 2019.

Все пак, остана в клуба и дори наскоро беше похвален от своя мениджър Брендън Роджърс за изравнителното попадение срещу Астън Вила. Не трябва да се забравя факта, че той все още е на 23 и има възможност да преобърне кариерата си, но е много важно какви избори ще направи в бъдеще – дали да остане при лисиците или да потърси късмета си някъде другаде.

Това решение ще е изключително рисково за него и може да се каже, че шансовете му са подобни на шансовете при рулетката – ако спечели, тоест избере правилния ход, може да спечели много и да се превърне в суперзвезда, но ако сгреши може да провали кариерата си никой да не помни името му след няколко години…

Но дали е време да си тръгне?

За Ихеаначо приоритет трябва да е игровото време. Той трябва да играе в силно първенство за отбор, който няма друг толкова изявен нападател, за да може да получава достатъчно шансове.

Една от опциите може да е турският гранд Бешикташ, за който се спекулира, че има интерес към футболиста. Това не е лош вариант за нигериеца, понеже черно-белите страдат доста в нападение тази година и това може да се окаже добра възможност за Ихеаначо да заеме централна роля в добър европейски отбор и да започне да бележи по-редовно.

Друга опция е да остане в Лестър и да продължи да се бори за своето място. Мениджърът на лисиците Брендън Роджърс заяви, че според него Келечи ще има дългосрочно бъдеще в отбора и, че настоява той да бъде част от него.

Но дали това е най-доброто за самия нападател? Оставайки в клуба, той рискува да играе по-малко в най-силните си години и да не доразвие таланта, който със сигурност притежава.

Също така, за бъдещето на националния отбор на Нигерия е много важно развитието на Ихеаначо. Ако изключим Ахмед Муса, супер орлите нямат много опции в нападение и по-всичко личи, че ще разчитат изключително много на Келечи.

Каквото и да стане, едно е сигурно, Ихеаначо притежава нужните качества да бъде един от топ нападателите в Европа и лидер на националния си отбор.
Имайки предвид, невероятната форма на Ндиди за клуба и националния отбор е много важно Ихеаначо също да намери своя ритъм и двамата заедно да се превърнат във водещи фигури за своя национален отбор.

Но дали ще намери ритъма си в Лестър или не? Предстои да разберем…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови