Ultras Raus!

Хановер е разделен клуб, но по някакъв начин постига добри резултати. Засега

Петър Хераков, Евроспорт 18 септември 2017 в 10:28 2268 0

Скандиранията срещу президента на Хановер 96 Мартин Кинд не са нещо ново. Дори напротив – те са неизменна част от репертоара на крайните фенове на отбора вече три години. Както и бойкотът им – когато Хановер изпадаше от Бундеслигата през пролетта на 2015-а, на някои мачове на втория тим на клуба имаше по 5000 зрители, а трибуните на „АВД Арена“ бяха полупразни.

Новото е, че на друга част от „културните“ зрители им писна и започнаха да отговарят. В петък докато тимът на Андре Брайтенрайтер се оправяше в северно дерби с Хамбургер (2:0), а улстрасите недоволстваха с “Kind Raus” (Махай се, Кинд), на стадиона доста често звучеше и “Ultras Raus”. 

Протестите са заради това, че Кинд иска да превърне Хановер в четвъртото изключение от Правилото 50+1 (това, което не позволява на един човек да има повече от 49% процента от акциите на даден клуб). Изключенията сега са Байер Леверкузен, Волфсбург и Хофенхайм (Лайпциг не е в тази категория, правилото там е заобиколено по различен начин).

Кинд (на снимката) може да го направи, защото вече 20 години издържа Хановер, а в правилата на ГФС пише, че след толкова години, спонсорът може да кандидатства за изключение от правилото. Бордът на директорите вече гласува да продаде 51% от акциите на компанията майка на Кинд (решението бе взето с 3:2 гласа), ако той получи позволението на ГФС.

Според 73-годишния меценат това е единственият начин клубът да привлече нови инвеститори и да се бори за повече успехи. „Ако има предложение, няма да продам отбора на когото и да е. Ако има предложение, то ще бъде гласувано от Общото събрание, а не само от Борда на директорите“, обещава Кинд.

Феновете обаче твърдят друго – че 117 молби за нови членове са отхвърлени, защото те са на хора, които не са съгласни с Кинд – тоест това е неговият начин да си осигури мнозинство. „Няма как да си сигурен в инвестицията си, ако нямаш контрол“, казва Кинд.

С кратко изключение обаче той е управляващ директор на дружеството в последните 10 години, така че и този негов довод е мъгляв – дори и без да има 51 процента от акциите, той контролира Хановер. Той доведе бившият канцлер Герхард Шьодер в клуба, до миналата година компанията Madsack, която издава двата най-важни всекидневника в Хановер, беше част от клуба, а сега инвеститор номер две е Дирк Росман – негов приятел от детинство.

“Нямаме нужда от тях на стадиона. И не ги искам. Разбирам, че са част от традицията на футбола, но подобно мислене е за отбор от четвърта дивизия”, каза Кинд след прекратената контрола с Бърнли, когато 50-тина фена на Хановер замеряха със седалки англичаните.

Подобни действия не помагат на протестиращите. Дори напротив – правят ги да изглеждат ултра-глупави. Макар че полицията счита, че има сериозна заплаха за Кинд и му осигуря охрана в дните около мачовете на тима.

А и засега добрите резултати на Хановер накланят везните в полза на Кинд. Бордът също ще го подкрепи, а това правят и треньорът Брайтенрайтер и спортният директор Хорст Хелд. Но както каза Брайтенрайтер – „Ние не можем да сме гост във всеки един мач. Това е непреодолимо“. Част от феновете, които не подкрепят протеста, се обединиха в друг сектор, но това може да доведе и до ескалация на напрежението между самите привърженици на клуба.

„Знам, че има бойкот на феновете и ние правим всичко възможно той да не се усети. Но аз съм бил футболист и знам колко е важно да имаш подкрепа от зрителите. Но също така знам, че футболът се откъсва от хората, което ги дразни. Важното е да се намери правилния баланс“, каза Хелд.

Не че това е лесно – при победата с 1:0 над Майнц Мартин Харник вкара победния гол и се изправи срещу 2000 мълчащи и непразнуващи ултраси. „Бях ужасен“, каза след това Харник. Засега ужасът се крие зад добрите резултати, но е лесно да си представим какво ще се случи, ако северняците попаднат в негативна серия.


Място в историята:


Сандро Вагнер се разписа шест минути след началото на Хофенхайм – Херта. И вкара най-ранния гол в историята на Бундеслигата (засега). Това бе първият мач с начален час 14:30 в неделя – първата неделя, в която имаше три телевизионни мача.

Важните неща от кръга:

Бреел Емболо се върна в игра за Шалке 04 след 336 дни. 

Борусия Дортмунд продължава да е единственият отбор без допуснат гол – вече четири кръга. Така Петер Бос изравни рекорда на Петер Щьогер за треньор-дебютант в Бундеслигата с подобна серия. Бос спечели с лекота дуела между двамата в неделя (5:0), но в центъра на вниманието бяха решенията на виодеоасистента, който помогна за два гола във вратата на Кьолн.

Първо при 1:0 в добавеното време на първото полувреме съдията Патрик Итрих отсъди нарушение в атака на Сократис срещу Хайнц при това в момента, в който Соктратис се възползва от изпуснатата от Хорн топка и засили към вратата.

Видеоасистентът обаче отсъди, че нарушение няма и голът бе признат. Втората намеса бе в 60-та минута, когато Клюнтер спря с ръка удар в наказателното поле. Първочанално Итрих отсъди корнер, но после правилно промени решението на дузпа. Обамеянг реализира от бялата точка, а минута по-късно добави и още един гол – така той вече има голове срещу всички други отбори в Бундеслигата.

Байерн разнищи Майнц и показа футбол, настроение и желание както в най-добрите си дни. Левандовски се усмихваше и подаваше на Робен и останалите си съотборници и всичко беше идеално. В Мюнхен се надяват да не е само заради началото на Октоберфест.

Кристиан Гентнер пострада ужасно срещу Волфсбург. Капитанът на Щутгарт скочи за висока топка и със сигурност не си спомня нищо след това. Гентнер бе ударен с коляно от вратаря Кун Кастелс и се строполи окървавен. Резултатът – счупени очна орбита, челюст и нос, както и сътресение. Той бе опериран веднага и го чака доста дълго възстановяване. Отстрани ще гледат и Макс Крузе (осем седмици), Ерик Дурм (пет седмици) и Нико Бунгерт (три седмици).

Аугсбург има вече седем точки - най-силно начало на сезон в историята за тима. И голът на Каюби. Един от много великолепно изпълнени удари извън наказателното поле този уикенд.

Ламин Сане може и да не вкара автогола във вратата на Вердер срещу Шалке, но без да опита да изчисти със задна ножица, той нямаше да ритне Милош Велькович, който на свой ред прати топката в мрежата. А за награда сърбинът получи и травма.

Кевин Фоланд вкара два гола във вратата на Фрайбург и можеше дори да запише хеттрик, но видеоасистентът не поволи. Той вече има седем попадения в осем мача срещу южняците. Това бе първа победа за Хайко Херлих начело на Байер Леверкузен.

Втора Бундеслига:

Холщайн Кийл се изкачи на първото място след 3:0 във визитата си на Ауе. Новакът има 13 точки, колкото и Дармщадт и Фортуна. Дуисбург на Илия Груев катастрофира с 1:6 на свой терен срещу Нюрнберг. Както пише в коментара за мача в „Кикер“ – "зебрите" доминираха, Ишак вкарваше.

Дербито между Зандхаузен и Кайзерслаутерн доведе до куриозна дузпа – след сблъсък в наказателното поле и сигнал Тим Кистер от домакините хвана топката с ръце. Съдията Рене Роде отсъди дузпа, като обясни, че сигналът преди това е дошъл от трибуните. След дълга дискусия и протести, продължили три минути, наказателният удар бе отменен. Три минути по-късно дойде и победният гол за Зандхаузен.

Цитатите:

„Ако искаме да печелим титли, имаме нужда от Рибери. Прекрасно беше да празнувам с него“ – Ариен Робен за това защо отиде при Франк Рибери след гола си.

„Имаше времена, в които Робен и Рибери имаха много по-малко симпатии един към друг“ – Томас Мюлер по същия повод.

„Много съм щастлив. Но не заради резултата, а заради оризовия пудинг, който ни бяха оставили в съблекалнята. Благодаря на Хофенхайм – беше изключително вкусно“ – треньорът на Херта Пал Дардай след 1:1 в Хофе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови