Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

В Арда пропищяха от рекордна глоба заради расизъм

OFFNews 11 декември 2019 в 10:19 2036 0

Ръководството на новака във футболния елит Арда пропищя от наложена рекордна глоба. Дисциплинарната комисия наложи сурова санкция от 37 500 лева заради расизъм на кърджалийския клуб.

Инцидентът е от края на първото полувреме на 1/8-финала от турнира за купата на страната срещу ЦСКА. Тогава дикторът на стадиона в Кърджали предупреди зрителите да престанат да обиждат на расова основа гамбийския нападател на червените Али Соу.

Ситуацията е описана в доклада на дежурния делегат и дисциплинарната комисия на БФС наложи следната санкция на Арда:

"За действия, с които се обижда достойнството на лица, свързани с раса, пол и цвят на кожата, на основание чл. 37, ал. 4 във връзка с ал. 2 от ДП/2019/2020 дисциплинарната комисия наказва ФК “Арда” (Кърджали) с имуществена санкция в размер на 37 500 лева". С другите провинения глобата нараства на 42 300 лева, което е доста висока глоба за родните стандарти.

От наказания клуб веднага обявиха, че ще обжалват санкцията. Официалният сайт на клуба публикува декларация на ръководството, подписана от президента Петър Пешев.

"Уважаеми футболни привърженици, уважаема спортна общественост,

Ръководството на ПФК АРДА е изключително изненадано от решението на ДК към БФС публикувано в официалния сайт на БФС тази вечер в частта, в която се твърди за действия, с които се обижда достойнството на лица, свързани с раса, пол и цвят на кожата и сме наказани с 37 500 лева.

По време на срещата от турнира за Купата на България, между ПФК АРДА и ЦСКА-София, привърженици на ПФК „АРДА“ не са отправяли расистки, ксенофобски или други обидни скандирания нито към играчи на противниковия отбор, нито към техните фенове, нито към длъжностни лица. Ако е имало подобни скандирания, то това категорично не са привърженици на ПФК АРДА.

Ръководството на клуба, апелира БФС стриктно да спазва нормите и процедурите утвърдени от УЕФА, при установяване на нарушения и определяне наказания от подобен тип, особено когато се касае за глоби с подобен размер.

Текстът, който е публикуван на официалния сайт на БФС категорично не може да се приеме за решение на дисциплинарен орган към спортна федерация. ПФК АРДА се отнася изключително сериозно към всички дейности на клуба, както на терена, така и извън него и никога не сме толерирали некоректно поведение. Решението на ДК ще бъде обжалвано в срок.

С уважение

Петър Пешев – президент на ПФК АРДА".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!