VAR и футболни залози - какво се промени?

OFFNews 13 юли 2019 в 18:30 3332 0

Технологията за Видео Асистент Рефер (Video Assistant Referee), известна по-добре просто като VAR, вече е на хоризонта в много големи лиги. Тя се използва на последното Световно първенство, в приключилия наскоро сезон бе част и от мачовете в Шампионска лига, а от следващата кампания тя ще бъде интегрирана и в най-голямото първенство на света - Премиър лийг (Серия А и Бундеслигата вече я използват).

Отборите от елита на Англия се съгласиха да се присъединят към общия хор на използване на системата по света след много спорове и дебати дали тя допринася за подобряване на футболната игра или не. Много се е изписало по темата, но остана един недообяснен въпрос, който вълнува много любители на футбола, които залагат в онлайн букмейкъри - как ще промени VAR футболните онлайн залози на живо?

Какво е VAR технология?

За тези, които все още не са научили подробностите за тази иновация в най-великата игра, ще започнем с кратък преглед на VAR. Това е нова футболна технология за преразглеждане на решенията на съдийската бригада на терена.

Създадена да подобри процеса по взимане на решения от съдиите и по този начин да доведе до повече справедливост в спорта, VAR вече бе изпробван в много първенства по света и повечето от тях решиха да запазят технологията и след тестовия период.

Както може да се очаква обаче, системата бе посрещната със смесени чувства. Някои се фокусираха върху приноса й върху справедливостта от съдийските решения, докато другите отбелязват нейните несъвършенства и неудобствата, свързани с използването й. Трети смятат, че дори и ползите да са повече от вредите, играта трябва да остане максимално близо до оригиналния си вид.

Зад VAR стои екип от (обикновено) трима рефера, чиято работа е да преразглеждат решенията на съдиите на терена и да сигнализират главния съдия, когато е налице “очевидна грешка“. Използването на видео асистент рефера може да се задейства по два начина - или по инициатива на главния съдия, когато не е убеден в правотата на своето решение, или чрез пряка намеса от екипа на VAR, ако забележи ситуация или интервенция, останала незабелязана за вземащите решенията на игрището.

Опитът до момента показва, че играчите и феновете приемат положително въвеждането на VAR. Ставаме свидетели на повече дузпи и отстрани по всичко изглежда, че играта е станала по-честна. Разбира се, не са рядкост и противоположните мнения. Маурисио Почетино, мениджърът на финалиста в Шампионска Лига Тотнъм, изрази становището си, че нововъведението идва прекалено рано в Премиър Лийг, защото английският футбол се играе на много високо темпо и дългите забавяния, причинени в следствие на гледане на видео повторенията, ще отблъсне феновете.

Въпреки това, вече изглежда повече от ясно, че VAR ще остане част от футбола и ще разраства все повече влиянието си. Скоро повторенията на терена няма да бъдат лукс, принадлежащ само за богатите лиги, а ще достигне до много повече първенства по света, дори и в България.

В края на 2018 г., вицепрезидентът на Българския футболен съюз С Атанас Фурнаджиев сподели, че до максимум 3 години ВАР ще стане част и от родното първенство.

Това означава, че за залагащите на спорт в онлайн букмейкъри е още по-важно да знаят как се отразява системата на спортните залози, защото съвсем скоро почти всички стадиони в Европа ще имат този прословут екран, до който съдията ще притичва след добре известния знак, представляващ рисунка на екран във въздуха.

Какво е мнението на сайтовете за онлайн залози относно VAR?

На най-голямата конференция на индустрията на спортните залози, която се проведе на “Стамфорд Бридж“ в Лондон през март т.г., представители на десетки букмейкъри обсъдиха влиянието системата върху поставянето на онлайн залози в реално време.

Букмейкърите смятат, че въвеждането на VAR ще нанесе сериозен удар върху пазарите на живо и като цяло ще възпрепятства до една степен този процес. Операторите се оплакват, че системата е непоследователна и че често липсват ясни норми кога и защо тя ще се използва. В резултат на това, повечето букмейкъри все още изпитват трудности в подреждането на предложенията си.

Представител на британски букмейкър даде като пример ситуацията, когато изплаща печалбата от залог за гол, който след това бива отменен след преразглеждане от VAR.

Специализираният сайт Bukmeikari.com добавя още една ситуация, която възникваше често най-вече в ранния етап на залаганията на живо в пост-ВАР ерата: Да кажем, че Ювентус играе с Наполи и “Старата госпожа“ вкара първия гол за 1:0. Коефициентът за победа на “Бианконерите“ в Bet365 веднага спада от 2.00 на 1.30. Човек прави онлайн залог при 1.30, считайки, че Ювентус няма да изпусне преднината. Но, за нещастие на играча, при гола е имало засада и следователно той се отменя. Коефициентът отново се връща на предишното си ниво - 2.00, но играчът вече е поставил залог при много по-нисък коефициент, който залог вече е крайно неизгоден за него.

Как технологията се отразява на залагащите на спорт?

На този етап изглежда, че VAR ще засегне единствено поставените “на живо“ онлайн залози, докато “пре-мач“ залаганията ще останат непроменени.

За да се избегнат подобни примери като този със залога за Ювентус срещу Наполи, някои букмейкъри вече въведоха специални правила, касаещи играчите и техните залози, когато намесата на VAR отмени решение на главния съдия.

Ето какво гласят правилата на Betfair:

“Когато решение бъде отменено след използване на системата видео асистент рефер, Betfair ще отмени всички залози, направени между момента на настъпване на събитието (гол, дузпа или червен картон) и неговото отменяне с VAR“.

В заключение може да се каже, че букмейкърските къщи все още изпитват трудности с аклиматизирането към новите условия на футболната игра, които бяха променени не малко от видео асистент реферите, но се стараят да направят прехода към променената среда достатъчно гладък за играчите, за да не усетят те сериозни проблеми при играта си.

Все пак от Bukmeikari.com съветват да бъдете по-внимателни с онлайн залозите си на живо и през следващия сезон и по-конкретно да внимавате със залозите си, които правите веднага след гол, червен картон или отсъждане на дузпа. За да бъдете напълно сигурни в спокойната си игра, по-добре изчакайте една минута и тогава направете следващия си залог.

За сега VAR не променя залаганията по друг начин, освен с това известно неудобство. В момента букмейкърските къщи подготвят нови интересни пазари, с които ще можем да залагаме за това дали системата ще се използва по време на мача, за какво, какъв ще бъде изходът от решението и т.н., но към момента тези пазари все още се разработват.

работват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови