Васил Божков на среща с феновете: Няма да мога да издържам Левски, ако одържавят лотарията

Две фирми съдят клуба за над 6 милиона лева

Донислав Донев 22 януари 2020 в 19:15 5106 2

Собственикът на Левски Васил Божков заяви, че ако одържавят лотарията му, той няма да има финансовата възможност да издържа клуба.

Бизнесменът за втори път се среща с фенове на "сините", като този път медиите можеха да присъстват на събитието през първите 10 минути. Божков изрази надежда, че нещата може и да се променят към положителна посока за него лотарията, след като най-изявените привърженици на Левски се срещнат с премиера Бойко Борисов. 

"Днес АДФИ излезе с изявление, че частните лотарии не са спазили закона. Това не е така. Ние сме си платили всичко по закон. Много бързо се интерпретира какво сме платили, че сме укрили и така нататък. Тук има грубо нарушение на Конституцията на България. Не може да става въпрос целесъобразност. Конституцията трябва да се спазва.

Ако одържават лотарията няма да имам възможност да издържам клуба. Готов съм да остана начело, но не виждам смисъл. Сега разбирам, че ще има среща между феновете, Красен Кралев и министър-председателя Бойко Борисов. Надявам се премиерът да вземе правилно решение", каза Божков.

Притежаващият близо 87% от акциите на Левски - Георги Попов пък разкри, че две фирми съдят клуба за над 6 милиона лева.

"Виваком" е отправила писмена претенция към 31 август за връщане на тези пари, имат изпълнителен лист. Техният изпълнителен директор днес ми се обади и ми каза, че ги предизвикваме да ни съдят и те ще заведат дело. "Виваком", заедно с лихвите, са за над 3 млн. лева.

Главницата на "Главболгарстрой" е 2 738 162 лева. Лихвите към 31 декември 2019 г. са 366 130 лева и 28 стотинки. Само да уточним за "Главболгарстрой", че според нас Левски не дължи тези пари и ще се съдим", каза Попов.

Един от собствениците на "Национална лотария" Димитър Ганев обяви, че в Левски са влезли 19 милиона от спонсорства и дарения, а още 5 милиона са заложени като дългосрочна инвестиция минимум до 2023 година. Тогава ще се вземе решение дали това ще се вкара в капитала, или ще се опростят, като е по-вероятно да се опростят.

"Oсновните питания на всички са за финансирането на Левски. От спонсорски дарения и фирми на Васил Божков в клуба са постъпили малко по-малко от 19 милиона лева. Това са от спонсорства и дарения, подчертавам и са само за 11 месеца. Оттам нататък, има едни 5 милиона, които са под формата на дългосрочно финансиране, което е до 2023-а година.

Тогава ще се вземе решение дали това ще се вкара в капитала или може да се опростят, което е по-вероятният вариант. Това бе основния въпрос за финансирането на Левски. Задължавал ли е повече Левски?

Към този момент имаме погасени задължения в размер на 7 милиона и 348 хиляди лева. Говорим към данъчни, осигуровки, мениджъри, футболисти. В този момент всичко по тези неща е платено. Сега Левски има споразумение с НАП по разсрочване, към която агенция се спазва всичко. Сега нямаме просрочени задължение и Левски е абсолютно платежоспособен към своите кредитори. Мога да ви кажа, че непрекъснато се получават писма от мениджъри, бивши футболисти, а нашият юридически екип работи за това", заяви Ганев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

23.01 2020 в 01:12

Е, сега вече е ясно за какво хранят агитките. Малките частни армии от дангалаци с много мускули, и малко мозък.
Любопитно ми е, само кой ще надвие. Държавата, или агитките.

12000

1

ktt77

22.01 2020 в 20:27

Г-н Божков,Ва вас не ви пука за ФК "Левски" и феновете му! Боли Ви за това,че тази "перачница" за незаконни и укривани доходи ще секне! И ще трябва да намалите личните си разходи и начина си на живот, с който сте свикнали! Но,ако феновете на "Левски" се хванат в капана,който им залагате, нищо добро не ги чака !