Грациите ни с 18 медала от международния турнир в Лисабон

Василена Иванова 11 март 2019 в 13:51 2141 0

Снимка БФХГ

Респектиращите 5 златни, 8 сребърни и 5 бронзови отличия завоюваха грациите ни през уикенда по време на международния турнир в Лисабон, Португалия.

На турнира при жените участие взеха най-силните ни гимнастични Невяна Владинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн и новото попълнение Татяна Воложанина. При девойките бяхме представени от Катрин Цонева, Стилияна Николова и Никол Атанасова.

При жените многобоя беше спечелен от Невяна Владинова след категорична игра и изиграни отлично съчетания. По време на финалите Невяна спечели още три златни медала на топка, бухалки и лента. В многобоя Невяна бе последвана от Катрин Тасева, която спечели среброто, а във финалите завоюва още два сребърни медала на бухалки и лента.

Другите ни две представителни при жените Боряна Калейн и Татяна Воложанина завършиха съответно на 5-то и 6-то място в многобоя след допуснати грешки през първия ден. Във финалите Боряна спечели златен медал на обръч и бронзов медал на топка.

Сребро и бронз в многобоя донесоха девойките ни Катрин Цонева и Красимира Илиева, а Стилияна Николова се нареди на 4-та позиция. Във финалите Катрин спечели и два бронзови медала на бухалки и въже, а Стилияна сребро на бухалки и бронз на топка. Във финала на лента сребро спечели Красимира Илиева.

Важното от това състезание обаче не са толкова спечелените медали предвид факта, че много от по-силните конкурентки на нашите момичета не присъстваха. Трябва да се обърне внимание на начина, по който съдиите са приели момичетата ни и получените оценки, които до този момент не са получавани. След усложняването на някои от композициите и направените нови съчетания, момичетата ни вече получават оценка от 21.300 за прекрасната топка на Невяна и 21.400 за топката на Боряна.

"Представянето на нашите момичета, приемането и оценяването им от специалистите показват, че при силна игра и без грешки имаме всички шансове да бъдем неизменно на почетната стълбичка при индивидуалистките. Нещо, което ансамбълът ни вече постигна с увереност и прекрасни композиции", пишат от Българската федерация на художествена гимнастика.

"На фона на не особено голяма конкуренция, нашите момичета направиха много силно и полезно състезание помежду си. Това беше важен старт за нас, за да видим как ще се оценят новите ни композиции", написа президентът на БФХГ Илияна Раева.

"И четирите ни състезателки – Невяна Власинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн и Татяна Воложанина имат съчетания, които вече са конкурентни на най-силните състезателки в света. Композициите са много сложни, артистични, зрелищни и отговарят на тенденциите на съвременната гимнастика. Момичетата ни вече имат необходимите трудности с тяло и уред, с които можем да мечтаем много смело, както никога досега", коментира тя и добавя, че всяка една от състезателките има потенциала да се бори за златен медал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови