Холандски състезател на халки е отстранен след употреба на алкохол

OFFNews 09 август 2016 в 15:12 3714 1

Снимка Туитър

Юри ван Гелдер

Холандаският състезател на халки Юри ван Гелдер е отстранен от делегацията на страната си, след като е излязъл да се забавлява и е употребил алкохол, съобщава телевизия Ен Би Си. 

Гимнастикът започна участието си на олимпиадата убедително, като успя да се класира на финал. След състезанието обаче е напуснал олимпийското село, а по-късно признал, че е употребил алкохол. И двете са против установения кодекс на холандския олимпийски комитет и вчера бе обявено, че той е отстранен от участието си в Игрите.

След като холандецът няма да участва на финал, на негово място ще се състезава французинът Дани Пинхейро Родригес. Това е втората промяна в състава за финала, след като французина Самир Аит Саид счупи крака си в квалификациите. Неговото място заема украинеца Игор Радивилов.

Ван Гелдер е трикратен световен шампион на халки, но неведнъж е имал проблеми след употреба на непозволени вещества. През 2009 Холандската кралската федерация по гимнастика му забрани да се състезава за една година, след като му бе направен тест за националното първенство и той показа, че е употребил кокаин. Гимнастикът се завърна през 2010, но се оттегли по-късно същата година, след като призна, че отново е употребил кокаин.

„За нас беше много трудно решение. Това е ужасно за Юри, но той наруши ценностите на холандската делегация и ние нямаме друг избор. Ние целим отлични постижения с уважение към всички правила. Другите състезатели имат изключително поведение, а неговото е недопустимо. Юри не ни остави избор“, заяви говорител на холандската делегация, цитиран от „Международното списание за гимнастика“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови