Непоколебими ли са сестрите Аверини?

Василена Иванова 17 декември 2019 в 19:32 4824 0

Снимка Oleg Naumov

По-малко от година остава до целта на всички спортисти – Олимпийските игри. В залата по художествена гимнастика няма време за почивка. Всяка страна вече е направила новите си композиции, изработва ги и следи конкурентите.

Как се справят обаче близначките Дина и Арина Аверини – титуляри в руския национален отбор индивидуално. Как успяват да издържат на напрежението? Оказва се, че на пръв поглед непоколебимите Аверини, също невинаги вярват в себе си и изпитват колебания.

За това, което не е видимо за феновете, момичетата разказват повече след последното им голямо състезание – Световното първенство в Баку пред teamrussia.pro:

Кога разбрахте, че спортът е сериозен и ще се занимавате сериозно с него?

Дина: На тренировъчен лагер в Хърватия. Тогава бяхме с първата ни треньорка Лариса Белова. Там разбрахме, че трябва да продължим напред. Пристигнахме у дома и казахме: „Мамо, тате, отиваме в Москва“. Първоначално родителите ни се уплашиха и дори се разстроиха. Попитаха „Как така?“.
Арина : Майка ми беше притеснена, че децата сами трябва да бъдат изпратени в Москва.
Дина: И тогава казахме: "Е, нищо. Ако не се получи, ще се приберем и ще продължим да учим и да тренираме".

Колко трудно беше за първи път без родители?

Арина: Да, беше трудно. Но, първо, това помогна, че бяхме сами. И второ, познавахме почти всички деца, които тренираха с нас - срещахме се на състезания, бяхме разговаряли.
Дина: И точно в този момент спряхме да се караме помежду си. Разбрахме, че трябва да си помагаме, защото нямахме родители, вече трябва да се грижим сами за себе си.

В много интервюта казвате, че буквално има фантастична връзка между вас.

Дина: Първият път го усетихме, когато бяхме малки. Например, Арина имаше болка в десния крак - буквално за един ден, аз също получих, въпреки че не съм се натоварвала. В началото не ни повярваха: „Как един и същ крак може да ви боли...?“. Същото е и, когато боледуваме – първо е едната, а после другата.

В кой момент спряхте да гледате изпълненията си една на друга?
Арина: В Берлин. През 2016г.
Дина: Имаше Световна купа. Арина играеше във втория поток, а аз започнах да я гледам. Тя игра обръч и през цялото съчетание бях до Вера Николаевна и бях много неспокойна. Постоянно подвиквах или местих позицията си. И това, разбира се, попречи на Вера Николаевна - тя беше свикнала просто да стои спокойно с концентрация. Тогава тя ми каза: „Дина, това е всичко, няма да идваш с мен вече. Досаждате ми, всичко се предава на Арина. Трябва да си спокоен." След това спряхме.

И какво правите сега? Ако единият от вас играе, къде е другият в този момент?

Арина: На Световното първенство в Баку, когато Дина играеше, се опитах да отида по-далеч в залата, за да не чувам музиката. В края на краищата знам всичките й елементи, всички акценти и какво се случва. Оказа се, че мислено преминавам през едно упражнение с нея.

Наистина ли се предава?

Дина: Има някаква космическа връзка. Например на Световното първенство, спомням си, сякаш започнах да играя добре бухалките си, а във втората част започнах да губя концентрация. Не знам защо. Така се притеснявах до финала.
Арина: Аз бях притеснена, защото не играх много добре и разбрах, че златният медал може да напусне Русия.

Дина: Ето. И ми беше предадено.

Важно ли е да знаете оценките си?

Арина: Аз предпочитам да не ги знам/
Дина: А аз, напротив. Ирина Винер знае това и в многобоя на Световното първенство ми казваше всички резултати, както и кой колко има.

Как става така, че нямате вътрешна конкуренция?

Арина: Радваме се и се подкрепяме.
Дина: Винаги подкепям Арина. Тоест, правим го взаимно. Но, когато бяхме деца, аз завиждах на Арина, обиждах се и плачех. По време на една в Спартакиада, Арина зае първо място, а аз второ. И тогава родителите дойдоха при нас да ни поздравят. Видях ги и започнах да плача. Те попитаха какво се е случило и аз отговарих: „Загубих, заех второ място. И тогава майка ми ми обясни: „Арина спечели, трябва да си щастлива за нея. И за себе си, че ти си втора, а не трета или пета. А ти плачеш. Можеш ли да си представиш колко обидена е Арина? Тя спечели, но не може да се радва на победата си, защото плачеш. " Така майка ми ме научи, че винаги трябва да се радваш на победата на сестра си.

Какво ви казват родителите ви, когато и двете се състезавате?

Дина: Родителите ни са по-притеснени за Арина.

Защо?

Дина: Те го обясняват така: ти излизаш по-смело и сякаш си по-уверена в себе си. Решена си буквално да разкъсаш всички. Повече се тревожим за Арина. Струва ми се, че дори аз самата се притеснявам повече за себе си, отколкото родителите ми. Често чета коментарите в социалните мрежи и си мисля, че всички мислят, че съм някакъв робот, но истината е, че аз също се притеснявам.

Вижте тази публикация в Instagram.

С Днём Семьи????❤️????

Публикация, споделена от Arina and Dina Averins️️️️️ (@arishadina1998) на

Но в действителност какво се случва, когато стъпите на килима?

Арина: Различни мисли, но обикновено по някакъв начин всичко е автоматично. На Световното първенство в многобоя дойде решаващият момент, когато преди последното съчетание Ирина Винер ми каза: „Трябва да получиш такава оценка, за да останеш на втора позиция“. Тогава си помислих, че не трябва да мисля за определена оценка, а просто да изпълня всичко добре и да завърша този турнир с достойнство. Да играя за публиката, за себе си, за треньорите и за мое удоволствие. Излязох и успях.

Не се ли случва да чувствате, че ще изпуснете уред или ще направите грешка?

Арина: Не, основното е да не мислиш, че ще го изпуснеш. Когато започнеш да мислиш как да хванеш, как да се настроиш, как да направиш нещо подобно, веднага възниква грешка. Всичко трябва да се прави едно по едно, без паузи.

Гимнастиката е само привидно лек и ефирен спорт, но всъщност е един от най-трудните. Има ли дни например, когато нищо изобщо не ви боли или притеснява?

Арина: Не. Ако нищо не боли, значи вече сте умрели (смее се).
Дина: Или боли мускулът, или главата, пръстът - нещо те боли така или иначе. Всички спортисти изпитват болка.

Най-трудният момент в кариерата ви?

Арина: Имаше момент, в който искахме да е откажем заедно. Беше през 2018 г., някъде през април, май ...

Защо?

Дина: Трудно издържах на болката, нищо не се получаваше. Спомням си, че тогава не ходехме на състезания, а се лекувахме. И се появяваха още травми - една след друга. Не мога да живея без състезания - това е адреналинът. Тогава два месеца нямахме състезания и нормални тренировки - просто фитнес.

Арина защо те подкрепи? Имаше ли контузии в този момент?

Арина: Да, винаги имам някаква контузия. Има моменти, в които искате да направите всичко с пълна сила, но не можете и това боли още повече.
Дина: В крайна сметка дори се обадихме на родителите си, казвайки, че сме приключили, връщаме се у дома. Те бяха изненадани, но казаха, че винаги ни чакат.

Какво се случи след това?

Арина: На другия ден отидохме на тренировки.

Защо решихте да останете?

Дина: Мислихме си какво ще правим? Това е първото.
Арина: И второ, вече сме преминали през толкова много неща и сега да се откажем, да спрем ... Какъв е смисълът?

Успяхте ли да кажете на треньорката ви - Вера Николаевна?

Дина: Казахме: „Вера Николаевна, вече не можем. Вероятно ще приключим, утре няма да дойдем на тренировки.“ Това не беше първият път. Тя обикновено отговаря: „Вече сте големи, решете сами. Няма да ви притеснявам. "

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови