Невяна Владинова ще играе само на два уреда на световното

OFFNews 11 август 2019 в 14:16 4201 0

Капитанът на националния отбор по художествена гимнастика Невяна Владинова ще играе само на два уреда на предстоящото в Баку световно първенство, което е и квалификация за олимпийските игри в Токио догодина.

Това става ясно от публикация на страницата на Българската федерация по художествена гимнастика. Така Владинова се лишава от шанс да спечели квота, а такъв получават Катрин Тасева и Боряна Калейн, които ще играят по четири съчетания.

Ето какво написаха от БФХГ и реакцията на самата Владинова:

"След като от ФИГ бе получено писмо, че до понеделник (12.08) трябва да бъдат определени участничките и схемата на игра на отборите за предстоящото Световно първенство в Баку, след задълбочено обсъждане и с оглед постигането на основната цел пред националните ни състезателки (индивидуално) - спечелването на две олимпийски квоти бяха определени състезателките, които ще представят България на шампионата на планетата в Баку. До 28-ми август могат да бъдат променяни имената на състезателките, както и уредите, но не и схемата, по която всеки отбор ще участва на първенството.

По решение на треньорския щаб и всички отговорни фактори в БФХГ и като се взе предвид цялостното представяне на трите състезателки през годината, бе взето решение Катрин Тасева и Боряна Калейн да играят по 4 съчетания, а Невяна Владинова да играе на два уреда.

Главният мениджър на национален отбор жени - индивидуално Бранимира Маркова обяснява решението:

"От 16 до 20 септември предстои Световно първенство в Баку (Азербайджан), което е и квалификация за Олимпийските игри в Токио през 2020 година. Съобразно това, че успяхме да подготвим силен отбор и композиции с висока сложност смятам, че реално можем да спечелим две квоти. Конкуренцията ни в момента е изключително силна. По всичко личи, че много от водещите отбори ще се стремят към същото.

В тази връзка смятам, че стратегията ни трябва да осигури максимален шанс за добро представяне. На базата на резултатите, постигнати по време на изминалия сезон, високата сложност на композициите и формата на момичетата, смятам за най-удачно отборът ни да бъде представен от три гимнастички. Катрин Тасева и Боряна Калейн да изпълнят четири съчетания, а Невяна Владинова две.

Провеждаме изключително ползотворна подготовка, като всички състезателки работят упорито и дават всичко от себе си. Предстоят ни две Световни купи - Минск и Казан. Атмосферата в отбора е прекрасна. За мен най-важно е момичетата да са здрави и да покажат максимално добра форма на Световното първенство. Всяка една от тях има реални шансове да се бори за призово класиране на финалите на отделните уреди, както и медал в отборното класиране”, коментира Маркова.

Ето и реакцията на Невяна Владинова:

“Моето мнение, като капитан на отбора за взетото решение да се играят 4+4+2 съчетания на предстоящото световно първенство в Баку е, че това е най-удачният вариант. На база резултатите ни през годината на големите форуми мисля, че е редно 4-те съчетания да изиграят Боряна Калейн и Катрин Тасева. Според мен те абсолютно заслужиха и извоюваха правото си на това. Аз използвах всички шансове, дадени ми през годините и сега е ред да отстъпя на по младите. Обичам момичетата и разбира се съм плътно до тях като капитан на отбора и ще дам всичко от себе си, за да помогна с каквото мога”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови